Ads Top

Onderzoek naar slim omgaan met energie door boeren

De provincie Groningen geeft 30.000 euro subsidie aan LTO Noord voor het uitvoeren van het haalbaarheidsonderzoek Smart Farmer Grid. Het doel van het onderzoek is te kijken in hoeverre melkveehouderijen energieneutraal en duurzamer kunnen worden en welke mogelijkheden het elektriciteitsnet hiervoor biedt. LTO Noord werkt hierbij nauw samen met netwerkbedrijf Enexis. De bijdrage komt uit het krediet Energy Valley en het krediet Innovatieve kwaliteitssprongen in de landbouw.
LTO Noord en Enexis willen samen onderzoeken hoe melkveehouderijen en netwerkbedrijven in de toekomst slim kunnen omgaan met energie. De uitkomst van het onderzoek kan onder andere gebruikt worden voor de ontwikkeling van slimme energienetwerken op het platteland op de lange termijn. Melkveehouderijen verbruiken steeds meer elektriciteit door automatisering van melkmachines, waardoor er pieken in de vraag naar energie ontstaan. Dit kan overbelasting op het elektriciteitsnet veroorzaken. Het haalbaarheidsonderzoek kan bijdragen aan het Groninger Verdienmodel.
De provincie wil koploper worden in de duurzame landbouw. Daarvoor worden diverse projecten voor verduurzaming en innovatie ondersteund. Ook ontwikkelt de provincie het Groninger Verdienmodel dat bestemd is voor boerenbedrijven die willen uitbreiden. Zij mogen groeien tot 4 hectare grote bouwblokken als zij hun bedrijf verduurzamen. De provincie ontwikkelt het verdienmodel eerst voor de melkveehouderijbedrijven, samen met LTO, de Natuur en Milieufederatie en deskundigen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.