Ads Top

Knallende energie uit aandachtswijken op Landelijke Bewonersdag

Meer dan zevenhonderd actieve vrijwilligers uit aandachtswijken uit heel Nederland hebben zich al ingeschreven voor de Landelijke Bewonersdag in het Evoluon, in Eindhoven op 23 november. Deze mensen zijn de bron van energie in aandachtswijken. Zonder hen zouden de wijken er een stuk slechter voor staan. Op de Landelijke Bewonersdag praten deze vrijwilligers over wijkenbeleid en bewonersenergie met politieke spoken en engelen uit het verleden en heden, zoals Ella Vogelaar en Stef Blok.
Op deze grote energieke bijeenkomst kijken we terug en vooruit naar de veranderende rol en positie van de burger. Bewoners die zich inzetten voor hun buurt zijn goud waard: zij zorgen voor de verandering in wijken. Doen ze dat dankzij of ondanks overheidsinterventie? Hoe staat het met de energie van de vrijwilligers in de wijken? Voelen ze zich gesterkt of verlaten door de politiek? Er wordt, ondanks vele beloftes, bijna geen cent meer in de wijkaanpak gestoken, anderzijds worden 'participatie' en 'burgerkracht' door het hele kabinet bijna heilig verklaard.
Elk jaar doen honderden mensen uit aandachtswijken moeite om naar de Landelijke Bewonersdag te komen. Ze reizen uren, bijvoorbeeld vanuit Leeuwarden, Delfzijl en Groningen om op deze conferentie voor actieve bewoners aanwezig te zijn. Waarom? Hier wordt in vele dialecten geleerd, genetwerkt en energie doorgegeven.
De grootste bewonersbijeenkomst van het jaar wordt al ruim 20 jaar georganiseerd door de vereniging van bewoners uit aandachtswijken: het LSA, dit jaar in samenwerking met de Nederlandse Woonbond, het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, bewonersplatform Woensel Noord, de gemeente Eindhoven en de woningcorporaties Trudo en 'thuis.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.