Ads Top

Duurzaamheid in de bouw wordt steeds belangrijker

Duurzaamheid in de bouw wordt volgens Konings (directeur van Holonite) steeds belangrijker. "Een paar weken geleden was ik bijvoorbeeld bij een potentiële klant in Duitsland, en we hadden het nog niet eens over de prijs of de techniek van het product gehad of hij begon meteen over de duurzaamheid van het materiaal, en of het gerecycled kon worden. Dat vond ik erg opvallend."
"De concurrentie in de bouw is hevig, en we moeten ons op alle mogelijke fronten onderscheiden om onze concurrentiekracht te vergroten. Er bestaan heel veel ecolabels, en zonder daar een oordeel over te vellen - wij hebben iets nodig wat als internationaal paspoort kan fungeren. Dan kom je al gauw uit op Cradle to Cradle productcertificering."
De Zeeuwse fabrikant van gegoten composietsteen Holonite heeft na een grondig en onafhankelijk inventarisatieproces voor al zijn materiaal het Cradle to Cradle certificaat behaald. Hierdoor zijn in één keer al zijn producten zoals composieten dorpels, vensterbanken en muurafdekkers 'Cradle to Cradle Certified'.
Om aan de Cradle to Cradle standaard voor productcertificering te voldoen, moeten materialen voldoen aan hoge kwaliteitseisen volgens 5 kernthema's: veilig en gezond materiaalgebruik, hergebruik van materialen, (toepassing van) hernieuwbare energie, waterkwaliteit en sociale aspecten.
Paul Konings, directeur van Holonite legt uit: "Wat ik vooral goed vind aan Cradle to Cradle is dat het heel concreet is. We leveren aan de bouw, en dat is heel recht toe recht aan, niet al te filosofisch - en dit kun je gewoon heel goed uitleggen. Het zijn vijf pijlers, het gaat over materiaal waar je vervolgens weer nieuwe producten mee maakt - het is hartstikke duidelijk."
Holonite profiteert al snel van de certificering: "Zowel in Nederland als in België worden steeds meer gebouwen neergezet vanuit de Cradle to Cradle gedachte, wat voor ons leidt tot hele specifieke aanvragen voor gecertificeerd materiaal. Door onze Cradle to Cradle gecertificeerde producten weten mensen ons te vinden."
"Ook spreekt Cradle to Cradle onze werknemers en leveranciers aan. Mensen pikken het op, denken mee, en er wordt gewoon extra energie in gestoken - dat is heel positief. Zeker als je dan concreet een certificaat haalt, is dat echt een mijlpaal."

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.