Ads Top

Innovatieve thermostaat vergroot je comfort bij hitte en kou

De innovatieve thermostaat BRYS, ontwikkeld door industrieel ontwerper Lenneke Kuijer met haar Veni-subsidie, helpt bewoners om hun woning tot wel negen graden koeler te houden bij zomerhitte. Ook helpt BRYS bij het trainen van ons lichaam om comfortabel te blijven bij temperaturen tussen de 17 en 28 graden Celsius.

Ook in Nederland worden de zomers langer en warmer. Het ene na het andere hitterecord wordt verbroken, wat ervoor zorgt dat consumenten zoeken naar manieren om koel te blijven. Producenten van koelsystemen en airconditioners (de HVAC-sector) spelen daar gretig op in, met een groeiend stroomverbruik als gevolg. En door gebruik van airconditioners kunnen we onze lichaamstemperatuur niet goed aanpassen aan heet weer.

Het inspireerde Lenneke Kuijer (TUE) om de vraag om te draaien. Voor haar onderzoek naar zomercomfort kreeg ze een Veni-subsidie én bedacht ze samen met HVAC-bedrijven een innovatieve thermostaat, BRYS. Die helpt ons comfortabel te blijven in zomer en winter met een veel lager energieverbruik.

Wanneer je als gebruiker de innovatieve thermostaat BRYS (nu nog een demonstratiemodel) instelt, dan begin je met het in kaart brengen van de ligging van jouw huis, de buitenmuren en de ramen. Vervolgens kun je ingeven welke temperatuurrange jij comfortabel vindt in je huis, bijvoorbeeld tussen 19 en 24 graden Celsius.

BRYS gebruikt vervolgens de lokale weersvoorspelling en metingen van je binnentemperatuur om je te adviseren. De thermostaat geeft aan wanneer je het beste je ramen open kunt doen, of juist moet sluiten. Of je gordijnen of zonwering aan een kant van het huis moet sluiten of openen, bijvoorbeeld.

Met deze acties is het mogelijk om je huis in de zomer tot wel negen graden koeler te houden dan zonder. Of juist op te laten warmen door de winterzon.

Daarnaast kan BRYS jou helpen om je eigen comfort te trainen. Met stapjes van 0,1-0,5 graad per dag laat BRYS de temperatuur in je huis meebewegen met de seizoenen. Zo train je ongemerkt om jezelf warm en koel te houden tot een range van wel 17-28 graden! En ja, als je lang zit, kan een vest of dekentje extra comfort bieden, maar bij normale activiteit is deze variatie comfortabel, en gezond.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.