Ads Top

Henry Ford versterkt elektriciteitsnet in Antwerpse Haven

Netbedrijf Fluvius heeft de gloednieuwe schakelpost Henry Ford in gebruik genomen: een belangrijk nieuw knooppunt in de elektriciteitsbevoorrading van de Antwerpse Haven. Hij zorgt ook voor de definitieve vervanging van de oude schakelpost Wilmarsdonk die vorig jaar in de zomer werd getroffen door een ontploffing en brand. De investering biedt een grotere netbetrouwbaarheid in de haven en is ook een toekomstgerichte versterking van de energiebevoorrading ter plaatse.

De energiebevoorrading in de Antwerpse haven is constant in evolutie. Enerzijds breidt de haven voortdurend uit, waardoor er stapsgewijs meer elektriciteit nodig is. Tegelijk maken heel wat ondernemingen de omslag van fossiele brandstoffen naar duurzame elektriciteit, waardoor het elektriciteitsnet ook daardoor meer onder druk komt. Daarnaast is de hoeveelheid lokaal opgewekte stroom, bijvoorbeeld via windmolens, zonnepanelen en warmtekrachtkoppelingen, de voorbije jaren exponentieel toegenomen. Om daarop te anticiperen bouwt Fluvius via zijn investeringsplan voortdurend aan de netwerken voor morgen, ook in de haven.

In de zomer van 2023 sloeg het noodlot toe. Een ontploffing en brand in de oude schakelpost Wilmarsdonk zorgde voor een stroompanne waarbij een 60-tal bedrijven niet onmiddellijk terug van elektriciteit kon worden voorzien. Met man en macht bouwde Fluvius toen ’s nachts een noodpost om de energiebevoorrading zo snel mogelijk te herstellen.

De voorbije maanden zette Fluvius de bestaande plannen door om de getroffen schakelpost Wilmarsdonk te vervangen door de gloednieuwe schakelpost Henry Ford. Hij kwam terecht op hetzelfde terrein, aan de kruising van de Wilmarsdonksteenweg en de Henry Fordlaan. Zo’n schakelpost is een gigantische zekeringenkast voor een flink deel van de haven, die Fluvius volledig op afstand kan opvolgen en aansturen via een centraal beheersysteem. Schakelpost Henry Ford startte op met 18 actieve toevoerlijnen ​ en 6 reservecellen. Net als zowat alle andere schakelposten in de haven werkt hij op een spanning van 15 kilovolt.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.