Ads Top

Nederlands bedrijf komt met betaalbare plug & play thuisbatterij met stekker

Huishoudens met zonnepanelen kunnen vanaf nu zelf een thuisbatterij installeren. Zonder installateur of hoge installatiekosten.

Thuisbatterijen van verschillende aanbieders kosten tussen de 3.500 en 8.000 euro exclusief installatie. De thuisaccu van HomeWizard gaat 1.395 euro kosten. De eerste leveringen vinden in juli plaats. Het bedrijf wil duurzame opslag van zonnestroom toegankelijk maken voor het grote publiek, met een betaalbare thuisbatterij die zelf te installeren is.

Volgens onderzoek van SolarPower Europe is in 2023 een recordaantal batterijen in Europa geïnstalleerd. Met een groei van 94 procent in 2023 was dit het derde jaar op rij waarin de jaarlijkse verkopen zijn verdubbeld. Circa 70 procent van de groei vorig jaar kwam door thuisbatterijen die bij particulieren thuis zijn geïnstalleerd.

De zes grootste energieleveranciers van Nederland zijn gestart met het berekenen van terugleverkosten aan de consument of hebben aangekondigd dat binnenkort te gaan doen. Energieleveranciers hebben te maken met hogere kosten vanwege de salderingsregeling en de groei in het aanbod van teruggeleverde zonne-energie. Deze kosten berekenen zij door aan hun klanten met zonnepanelen. De salderingsregeling stopt op 1 januari 2027, kondigde het nieuwe kabinet eerder dit jaar aan. Huishoudens met een thuisbatterij besparen geld doordat zij meer zonnestroom zelf gebruiken en minder terugleveren. Zij zijn in staat terugleverboetes te minimaliseren of zelfs volledig te voorkomen.

Het in Noordwijk opgerichte HomeWizard kondigde vandaag aan als eerste met een thuisbatterij op een stekker in de markt te komen. De zogeheten HomeWizard Plug-In Battery bewaart je duurzame zonnestroom voor een later moment.

Bij een gemiddelde woning is een opslag tussen de 2 kWh en 5 kWh perfect om alle apparaten in huis van stroom te voorzien gedurende de nacht. Het overgrote deel van de thuisbatterijen dat recent op de markt is gekomen handelt op de onbalansmarkt. Voor de verkopers van deze batterijen geldt: hoe meer opslag, hoe beter. Meer opslag dan je gedurende één dag uit het net gebruikt is helemaal niet nodig om het gebruik van je eigen zonnestroom te maximaliseren. Idealiter vang je er je avond- en nachtverbruik mee op. Overdag springt de batterij ook automatisch bij om pieken op te vangen.

De HomeWizard Plug-In Battery wordt vanaf juli dit jaar geleverd. De thuisbatterij heeft een vermogen van 2,7 kWh en werkt volledig merkonafhankelijk. Dat houdt in dat de thuisbatterij werkt met iedere zonnepanelenomvormer en elke energieleverancier. Eén batterij kan met 800 watt laden en 800 watt ontladen. Bij een verandering in verbruik is het aantal thuisbatterijen op elk moment uit te breiden met 2,7 kWh per batterij.

Een enkele thuisbatterij vermindert zo’n 300 kg CO2-uitstoot per jaar, waardoor de thuisaccu van HomeWizard binnen drie jaar CO2-neutraal is. Met een geluidsniveau van nominaal 32 dB is het geluid vergelijkbaar met dat van een koelkast. Doordat elke thuisbatterij een eigen micro-omvormer heeft, zijn deze ook bij lage vermogens veel energie-efficiënter dan een batterij met één grote omvormer. De Plug-In Battery verbruikt in standby minder dan één watt.Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.