Ads Top

Eneco: Goede resultaten en uitvoering strategie op schema

Eneco heeft naar eigen zeggen een goed jaar achter de rug. 'Wij plukken de vruchten van onze geïntegreerde waardeketen strategie, met margegroei door de toename van zon en windparken alsook sterke resultaten in de handelsactiviteiten door het inzetten van zowel conventionele als hernieuwbare flex assets.'

Daar tegenover stonden ook negatieve ontwikkelingen. De resultaten van het warmtebedrijf stonden onder druk. Er is 14 procent minder warmte afgenomen dan vorig jaar, bij ongunstige inkoopprijzen voor gas. Tevens moesten er kosten worden gemaakt door het uitvallen van de afvalverbrander AVR in Rozenburg, de belangrijkste bron voor ons warmtenet in Rotterdam en omstreken. Hierdoor heeft dit bedrijfsonderdeel een tegenvallend resultaat genoteerd. Daarnaast heeft Eneco besloten om niet mee te bieden in de wind op zee tender IJmuiden Ver, gezien de ongunstige verhouding tussen risico en rendement.

Positief is dat de energietarieven voor klanten afgelopen jaar zijn gedaald, mede geholpen door een milde winter, goede beschikbaarheid van energiecentrales (die vraag en aanbod balanceren) en voldoende aanvoer van (vloeibaar) gas. Maar de tarieven zijn nog altijd hoger dan voor de energiecrisis, waardoor blijvende aandacht nodig is voor mensen in energiearmoede.

Afgelopen jaar is Eneco’s virtuele power plant Myriad doorontwikkeld en heeft de mijlpaal bereikt van 4 GW aan aangesloten assets. Ook werden verschillende batterijoplossingen in de markt gezet. Met behulp van digitalisering kan via de integratie tussen assets en klanten worden bijgedragen aan de balancering van het net.

Eneco heeft de ambitie om klimaatneutraal te zijn in 2035, via de uitvoering van ons One Planet plan (netto nul CO2 uitstoot, voor zowel eigen verbruik als dat van onze klanten). Dit loopt op schema. De CO2 reductie ten opzichte van het basisjaar 2019 is 6,8 Mton (9,7 versus 16,5). Ten opzichte van verleden jaar werd 0,7 Mton reductie bereikt. Daarnaast werd een plan gepresenteerd om een positief effect op de biodiversiteit te bewerkstelligen bij onze projecten vanaf 2025.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.