Ads Top

Eerste energy hub (e-hub) in Nederland in gebruik genomen

Op het Zeeuwse Tholen is de eerste energy hub (e-hub) in Nederland in gebruik genomen. In deze e-hub kunnen bedrijven stroom met elkaar delen. In september 2023 tekenden bedrijvencollectief REC Tholen en netbeheerder Stedin een groepscapaciteitsovereenkomst. Na de plaatsing van de batterij kon de e-hub van start. Binnen de e-hub combineren de deelnemende bedrijven opwek, opslag en slim gebruik van het elektriciteitsnet om de pieken in vraag en aanbod op te vangen. Dit biedt zowel voor de ondernemers op bedrijventerreinen Slabbecoornpolder en Welgelen in Tholen veel extra ruimte op het net, maar leidt ook tot meer netcapaciteit in de regio.

Op de bedrijventerreinen in Tholen hebben 31 bedrijven zich aangemeld voor het op elkaar afstemmen van vraag- en aanbod van energie, het gezamenlijk in- en verkopen van energie en soms zelfs het uitwisselen van energie. Hierdoor wordt het elektriciteitsnet efficiënter gebruikt. Met slimme sturing creëren de ondernemers meer ruimte op het net voor zichzelf. Het aansluiten van de batterij door energiepartner Kenter met een capaciteit van 2 megawatt, zorgt ervoor dat de individuele capaciteit kan worden gedeeld. Alle bedrijven worden één voor één aangesloten op de batterij. De batterij haalt de pieken uit het stroomnet en de onbalans op het net wordt gebalanceerd. Met hulp van zonnepanelen en zo nu en dan wat stroom van het net, wordt de batterij opgeladen.

Deze e-hub is ontstaan door een samenwerking tussen een aantal partners: On E Target, Firan, Kenter, Rabobank, Stedin, gemeente Tholen en REC Tholen. Zij geloven dat je alleen stappen zet in de energietransitie als je samen werkt.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.