Ads Top

Nederlands onderzoek: groot draagvlak voor windenergie

Gevraagd naar hun mening over de energietransitie geeft 64 procent van de Nederlanders aan dit noodzakelijk te vinden. 18 procent vindt dat niet het geval. Tegelijkertijd is een hoger percentage, namelijk 83 procent, van mening dat Nederland zoveel mogelijk in eigen land energie moet opwekken. Er is een groot draagvlak voor windenergie.

Dat blijkt uit een recent onderzoek van Motivaction in samenwerking met de NVDE.

Als er dan toch energie uit het buitenland gehaald moet worden, heeft een meerderheid er moeite mee als we met Rusland zaken zouden gaan doen. Populaire landen om energie uit te importeren zijn Duitsland, Denemarken, Noorwegen, Frankrijk en Zweden. Het is interessant om te zien dat er een aanzienlijk verschil is tussen de VS onder president Biden en onder president Trump.

Uit een eerder onderzoek van Motivaction over het draagvlak voor zonne- en windenergie op land vorig jaar, bleek al dat Nederlanders accepteren dat duurzame energievoorziening nodig is en dat daarvoor windmolenparken en zonneweides noodzakelijk zijn. Zo is ruim 60% van mening dat zon en wind nodig zijn voor een duurzame energievoorziening.

In dat zelfde onderzoek gaf 53 procent aan dat beide energiebronnen een bijdrage leveren aan het tegengaan van klimaatverandering. Tot slot onderschrijft 63 procent van de Nederlanders de stelling dat we door zon- en windenergie minder afhankelijk worden van energie uit het buitenland.

Men wil graag duurzame energie uit Nederland. Bij navraag over hoe die energie dan moet worden opgewekt, blijkt dat wind- en zonne-energie het meeste draagvlak heeft. Windenergie van zee is met ruim 60% met verreweg favoriet. Opvallend is dat ook windenergie op land met 40 procent voor en nog geen 10 procent tegen ook goede scores krijgt. Bijvoorbeeld ook in vergelijking met biomassa: nog geen 10% voor en ruim 15% tegen.)

Kernenergie heeft met 35 procent nog vrij veel voorstanders, maar tegelijkertijd is ook 20% tegen deze energiebron. Tot slot is het draagvlak voor aardgas en steenkool klein.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.