Ads Top

Van het gas af: IKEA Hengelo draait volledig op hernieuwbare energie

IKEA Hengelo heeft de knop omgezet en is over op 100% hernieuwbare energie. De winkel is daarmee de eerste Nederlandse IKEA vestiging met een aardgasaansluiting die volledig van het gas af gaat. Warmtepompen verzorgen nu de volledige warmte- en koudebehoefte op basis van energie die voor 50 procent wordt opgewekt door eigen zonnecarports en voor 50% door groene stroom vanuit een energiecontract.

Het wereldwijde doel om in 2025 alle IKEA gebouwen te laten functioneren op 100 procent groene stroom is in Nederland al behaald. De volgende stap is om in 2030 alle winkels te laten opereren op hernieuwbare warmte en koeling.
 
IKEA Hengelo bereidde zich al een tijd voor om volledig op hernieuwbare energie te kunnen opereren. In 2022 werden er 3.460 zonnepanelen door middel van zonnecarports op de parkeerplaats van de vestiging geplaatst. De energie die daarmee wordt opgewekt, zorgt voor 50 procent van de stroomvoorziening van de winkel. De andere helft komt uit een groen energiecontract. Drie lucht/water-warmtepompen staan op het dak van de vestiging en verzorgen het gehele jaar de warmte- en koudebehoefte. In de winter kunnen - wanneer het buiten te koud is - drie water/water-warmtepompen worden ingeschakeld voor aanvullende warmte.
 
Naast Hengelo zijn er ook IKEA vestigingen die van origine al verwarmd worden zonder gasaansluiting, bijvoorbeeld door middel van een aansluiting op een warmtenet - zoals IKEA Duiven, Barendrecht en Utrecht. Er zijn nog acht Nederlandse IKEA vestigingen die voor warmte en koeling ook de overstap willen maken van aardgas naar hernieuwbare energie.  In grote delen van Nederland is het elektriciteitsnet echter overbelast door de snelle groei van vraag en aanbod van elektriciteit. Daarom gaat IKEA ook op zoek naar alternatieven. Zo wordt in Breda al ondergronds warmte en kou opgeslagen. In Amersfoort overweegt IKEA het nieuwe warmtenet te gebruiken voor warmte-/koudeopslag om het elektriciteitsnet te ontlasten.Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.