Ads Top

Eén derde van Nederlandse woningen heeft energielabel A

Goede isolatie, een duurzaam warmtesysteem en zonnepanelen op het dak: momenteel telt Nederland ruim 1,7 miljoen energiezuinige huizen met energielabel A. Dit komt neer op zo’n 34,5% van alle woningen in ons land. Lokaal zijn er wel grote verschillen.

De duurzaamste gemeente van ons land is Almere: hier heeft zelfs 65,4% van de woningen energielabel A. Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van de energielabel registratie van de RVO.  In Leidschendam-Voorburg is nog de grootste duurzame inhaalslag te maken. In deze Zuid-Hollandse gemeente ligt het percentage op ‘slechts’ 16,1%.

In de top tien staan negen gemeenten uit de Randstad. In Almere staan met 65,4% de meeste huizen met energielabel A. Daarna komen de Zuid-Hollandse gemeenten Lansingerland en Pijnacker-Nootdorp. Op nummer vijf staat het Friese Harlingen met 54,4% energiezuinige woningen. De top 10 gemeenten met - naar verhouding - de meeste energiezuinige huizen van Nederland:

Almere (Flevoland): 65,4% van de woningen heeft energielabel A
Lansingerland (Zuid-Holland): 60,8% van de woningen heeft energielabel A
Pijnacker-Nootdorp (Zuid-Holland): 59,2% van de woningen heeft energielabel A
Purmerend (Noord-Holland): 55,3% van de woningen heeft energielabel A
Harlingen (Friesland): 54,4% van de woningen heeft energielabel A
Dijk en Waard (Noord-Holland): 53,2% van de woningen heeft energielabel A
Hendrik-Ido-Ambacht (Zuid-Holland): 51,7% van de woningen heeft energielabel A
Barendrecht (Zuid-Holland): 50,9% van de woningen heeft energielabel A
Houten (Utrecht): 50,5% van de woningen heeft energielabel A
Aalsmeer (Noord-Holland): 49,6% van de woningen heeft energielabel A

In Leidschendam-Voorburg ligt het aandeel woningen met A-label juist het laagst. Slechts 16,1% van de huizen heeft hier momenteel dit duurzame label. Ook in Westerwolde (17,6%) en Heerlen (18%) staan naar verhouding nog weinig energiezuinige woningen.

 Momenteel heeft 7,9% van alle woningen in Nederland energielabel F of G. Dit zijn vaak wat oudere huizen met slechte isolatie en enkel glas. In Limburg, Zeeland en Friesland vind je naar verhouding de meeste energieslurpende woningen: hier heeft zelfs 10,4% van de huizen energielabel F of G. In Flevoland is dit percentage juist het laagst, slechts 0,8% van de woningen heeft hier een ongunstig energielabel.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.