Ads Top

Bouw zonnepark Graafsebaan van Coöperatie Brabantstroom kan van start

Binnenkort start de bouw van Zonnepark Graafsebaan in ‘s-Hertogenbosch, met maar liefst 14.944 zonnepanelen die duurzame energie zullen produceren. Afgelopen donderdag hebben de betrokken partijen de zogenaamde ‘financial close’ voor het sociale zonneproject behaald, wat betekent dat de bouw kan beginnen!  

Het project is ontwikkeld door IX Zon en zal worden geëxploiteerd door Coöperatie Brabantstroom. Het is een opvallend voorbeeld van duurzaamheid gecombineerd met sociale verantwoordelijkheid. Het doel van het zonnepark is om energie op te wekken en deze voor lokale bewoners (met een focus op sociale huurders) toegankelijk en betaalbaar te maken. De coöperatie werkt samen met KiesZon om het park te bouwen en Greenchoice om de stroom van de panelen tegen een voordelig tarief aan haar leden te leveren. De leden ontvangen dus voordelig lokale stroom, direct van de panelen van het zonnepark.

Na een intensief traject, waarin IX Zon in 2021 deelnam aan de selectieprocedure van de gemeente 's-Hertogenbosch, is in 2023 een vergunning verleend voor de ontwikkeling van het zonnepark aan de Graafsebaan in Rosmalen. Het plangebied is gelegen in een landbouwenclave en wordt omgeven door verschillende recreatieparken en een natuurgebied. De omvang van het plangebied bedraagt ongeveer 7,2 hectare. Hiervan wordt 6 hectare ingericht met zonnepanelen. Het zonnepark zal een vermogen krijgen van circa 10 MWp.

Omwonenden van het zonnepark hebben de mogelijkheid om te investeren in een ‘ZonneDeel’. Daarnaast kan iedereen die de coöperatieve beweging wil versnellen, meedoen via het platform ZonnepanelenDelen. De uitgifte van deze obligatielening is bedoeld om de aankoop van het zonnepark te financieren. Triodos Bank financiert de rest van de realisatiekosten.

De samenwerkende partijen zijn: Coöperatie Brabantstroom, IX Zon, Greenchoice, KiesZon, Triodos Bank en INNAX.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.