Ads Top

Tweede MAKING-CITY Demohuis in Groningen aardgasvrij

Met een warmtepompsysteem wordt aan de Neptunusstraat in Paddepoel in Groningen een woning aardgasvrij gemaakt. Het warmtepompsysteem bootst een warmtenet na. De benodigde stroom wordt opgewekt met 26 zonnepanelen.

Het is de tweede duurzame demowoning van het EU-project MAKING-CITY, nadat eerder al de woning aan de Zuiderkruislaan deze titel kreeg. Er volgen later dit jaar nog een of twee duurzame woningen in dit project.

In en op de garage is een tweeledig warmtepompsysteem geplaatst. De combinatie van een lucht/water warmtepomp en een water/waterwarmtepomp garandeert comfortabele warmte in de twee-onder-een-kap woning uit 1971. Dit systeem kan net zoals bij een ‘gewoon’ warmtenet worden aangesloten op de bestaande radiatoren. De bewoners zagen vooral op tegen de overstap naar elektrisch koken. De aanvankelijke aarzeling heeft plaatsgemaakt voor enthousiasme. “Koken op inductie is ideaal, hadden we eerder moeten doen.”

De demohuizen zijn een onderdeel van MAKING-CITY, waarin Groningen samen met het Finse Oulu als voorbeeldstad fungeert voor diverse Europese steden. Gemeente Groningen, Hanzehogeschool Groningen, Rijksuniversiteit Groningen, New Energy Coalition, Nijestee, TNO, CGI, Waarborg Vastgoed, WarmteStad, Sustainable Buildings en Grunneger Power werken samen in dit Europese project.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.