Ads Top

WISE start fietsprotest tegen nieuwe kerncentrales

Milieuorganisatie WISE organiseert van 24 tot en met 26 september een fietsprotest in Zeeland en Noord-Brabant. De organisatie wil de komende periode alles op alles zetten om de energietransitie in een duurzame richting te bewegen. Kernenergie is duur, traag en vervuilend en past daar niet in, aldus WISE.

De driedaagse fietstocht begint met een manifestatie in Middelburg en zal zich langs de kerncentrale van Borssele, richting Moerdijk verplaatsen, een potentiële locatie voor een nieuwe centrale. De fietsgroep zal uiteindelijk aankomen in Den Bosch. Langs de route zullen verschillende manifestaties gehouden worden.

Aanleiding is het rapport van consultancybureau KPMG, opgesteld in opdracht van de Tweede Kamer. Dat concludeert dat de provincies Zeeland en Noord-Brabant onder voorwaarden positief staan tegenover de bouw van een nieuwe kerncentrale op hun grondgebied. WISE vindt dat er te gemakkelijk vanuit wordt gegaan dat er in die regio’s steun zou zijn voor een nieuwe kerncentrale.

Kirsten Sleven, directeur WISE, zegt: 'De uitkomst van het rapport is illustratief voor de noodlijdende nucleaire sector. Kernenergie is een bodemloze put. In plaats van een uitstervende industrie essentiële groene financiering te laten opslokken, moet de Nederlandse overheid echte klimaatactie steunen en niet opnieuw in de nucleaire valkuil trappen.'

WISE trekt de conclusie dat er voor de ontwikkeling van nieuwe kerncentrales vooral heel veel geld nodig is. Ondanks 60 jaar ervaring en forse overheidssteun, is kernenergie wereldwijd de enige energievorm die steeds duurder wordt. Kernenergie heeft ruim de tijd gehad zichzelf te bewijzen, maar kampt nog steeds met onoplosbare problemen, zoals het zwaar giftige radioactieve afval.

Foto Anefo

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.