Ads Top

Erasmus Universiteit sluit zich aan bij project van €25 miljoen aan duurzame energie voor haven

Twee organisaties binnen de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) maken deel uit van een project dat bijna € 25 miljoen aan EU-financiering heeft gekregen. Het doel van het project is om de duurzaamheid van havens in de Europese Unie te verbeteren. In totaal 45 organisaties gaan samenwerken in een internationale alliantie aan een Horizon 2020 project in het kader van de Green Deal oproep om de groene en digitale transitie te stimuleren.

Het project, onder leiding van het Havenbedrijf Rotterdam, start naar verwachting in september 2021 en loopt vijf jaar.

Het Erasmus Centre for Data Analytics (ECDA), gehost door Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM) en het Erasmus Centre for Urban Port and Transport Economics (Erasmus UPT) zullen een prominente en leidende rol spelen in verschillende delen van het project dat het acroniem MAGPIE heeft gekrert Green Ports as Integrated Efficient multimodal hubs.

De verwachting is dat de transportsector de komende jaren zal overstappen op schone energie, maar het is nog niet duidelijk welke typen en voor welke vervoersmiddelen. Het versnellen van de implementatie van duurzame energie en het verbeteren van de uitrol ervan op grotere schaal is afhankelijk van de ontwikkeling van nieuwe digitale tools, nieuwe marktmechanismen en niet-technologische kaders. Hier wordt de expertise van de twee gespecialiseerde EUR-centra ingezet in het MAGPIE-project. Gezien de thematische focus van MAGPIE op groene energie en autonome mobiliteit, het collaboratieve karakter en de focus op het versterken van de regionale economie, past het perfect in de EUR-strategie om positieve maatschappelijke impact te creëren, evenals bij de Erasmus strategische convergentie-initiatieven op het gebied van AI, data en digitalisering van de universiteiten en medische faculteiten van Delft, Rotterdam en Leiden, en op Resilient Delta.
 
Het MAGPIE-project zal demonstratie- en proefprojecten creëren in de living lab omgeving van de haven van Rotterdam, om de technologische, operationele, digitale en organisatorische aspecten van de energievoorziening te verbeteren voor gebruik in havens. Zodra de subsidieovereenkomsten en het formele selectieproces naar tevredenheid zijn afgerond, verwachten ECDA en Erasmus UPT aan de proefprojecten te werken en ondersteunend onderzoek op verschillende gebieden te doen. Zij gaan nauw samenwerken met TU Delft en met TNO.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.