Ads Top

Arnhemse buurt Hoogkamp onderzoekt overgang van gasketel naar warmtenet

In de Arnhemse buurten Hoogkamp en - een klein deel van - Sterrenberg kunnen op termijn 400 tot 800 woningen worden aangesloten op een zogenoemd Buurt Energie Systeem (BES), een duurzame warmteoplossing op buurtniveau.

Arnhem wil voor 2050 van het aardgas af. Om geen CO2 meer uit te stoten, zijn duurzamere vormen van energie nodig dan fossiele brandstoffen. De gemeente juicht het toe dat bewoners zelf willen investeren in een duurzame omgeving en werkt daar graag aan mee.

Uit een technische verkenning blijkt dat in eerste instantie bijna 800 woningen kunnen aansluiten op de het Buurt Energie Systeem (BES). Een collectieve buurt-warmtepomp haalt warmte uit de lucht en levert aan woningen warm water, die gebruikt kan worden voor zowel verwarming als warm water. Alleen voor de piekmomenten, bij strenge vorst bijvoorbeeld, is er nog een centrale hulpketel nodig, die op aardgas draait.

In de toekomst kunnen ook andere bronnen gekoppeld worden, omdat het systeem modulair is.

Het bijzondere van het BES is dat bewoners zelf zeggenschap hebben over de exploitatie van het systeem en daar ook eigenaar van kunnen worden.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.