Ads Top

Toekenningen voor Delfts onderzoek naar energietransitie


De energietransitie is een van de grootste uitdagingen van deze tijd. De overgang naar duurzame energie is complex en vraagt op meerdere niveaus om verandering. Drie Delftse onderzoeksgroepen gaan met een toekenning van NWO onderzoek doen naar systeemintegratie binnen de energietransitie.

De digitalisering van onze energiesystemen zorgt ervoor dat de systemen steeds beter op elkaar afgestemd zijn en efficiënter worden ingezet. Tegelijkertijd betekent het dat de digitale besturingssystemen een doelwit kunnen zijn voor cyberaanvallen.

Alex Stefanov, onderzoeker bij Intelligent Electrical Power Grids (EWI), leidt het project RESCUE: Resilience and Cyber Security of Integrated Cyber-Physical Energy Systems. Binnen het onderzoeksproject werken de verschillende partijen samen om de ‘control room of the future’ weerbaarder te maken en zo in te richten dat het land niet zomaar plat kan komen te liggen. Het inzetten van innovatieve technologieën, het ontwikkelen van reactiestrategieën en het opleiden van de netbeheerders worden gecombineerd om zo een optimale bescherming te bieden tegen gevaar van buitenaf. De softwareoplossingen zullen worden getest in een onderzoeksfaciliteit van de TU Delft dat onderdeel is van het nieuwe Electrical Sustainable Powerlab (ESP Lab) van de TU Delft.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.