Ads Top

Voor de provincie Noord-Holland zijn schone brand- en grondstoffen de toekomst

Voor de provincie Noord-Holland zijn schone brand- en grondstoffen de toekomst. Maar wat zijn goede alternatieven voor aardolie, aardgas en steenkool? Het antwoord ligt misschien wel in de Noordzee.

In een laboratorium verstopt tussen de duinen van het Noord-Hollandse Petten haalt wetenschapper Jaap van Hal een witte emmer tevoorschijn. Onder het deksel liggen bruingroene blaadjes die ruw aanvoelen en ziltig ruiken. “Dit is gedroogd zeewier”, zegt hij tegen gedeputeerde Zita Pels, die voor een werkbezoek aanwezig is in het zeewierlaboratorium van TNO Energy Transition.

Het in 2018 geopende lab staat vol met apparatuur bedoeld om alle mogelijke stoffen uit het zeewier te halen. Vergeleken met andere soorten biomassa zit dit ‘groene goud’ vol bruikbare grondstoffen voor onder meer duurzame plastics, glas, isolatiemateriaal, textiel, cosmetica en plantaardige eiwitten.

Dan haalt Van Hal, zeewiercoördinator van de Nederlandse Organisatie voor toegepast natuurwetenschappelijk onderzoek (TNO), drie doorzichtige potjes tevoorschijn met daarin suikerwater en verschillende soorten biobrandstof. “Dit is geproduceerd uit de suikers van het zeewier”, licht hij toe. De biomassa kan daarmee een grote bijdrage leveren aan de energietransitie. Het is al bewezen dat het werkt: vorig jaar heeft een auto 80 kilometer afgelegd op ‘zeewier-brandstoffen’.

Met onder andere een subsidie van de provincie Noord-Holland (€300.000) heeft het zeewierlaboratorium al grote stappen kunnen zetten met opschaling. Uiteindelijk is het doel om investeringen en ondernemers uit de zeewiersector naar Noord-Holland te trekken om een semi-commerciële zeewierketen op te zetten.

Die keten begint al enige vorm aan te nemen, blijkt uit gesprekken die gedeputeerde Zita Pels heeft gevoerd met een aantal bevlogen ondernemers. Op Zeewierraffinaderij Huiberts in Sint Maartensvlotbrug vertellen ze over hun rol in de circulaire zeewierketen. Zo levert Haik van Exel, directeur van Hortimare, het zaad dat zeewierboeren aan touwen in zee kunnen laten groeien.
Nikki Spil, eigenaresse van Zeeboerderij IJmuiden, is een van de afnemers. De laatste 2 jaar is de zeewierindustrie in opkomst, vertelt ze. Langzaam sluiten kleine partners zich bij haar aan, maar grote investeerders blijven nog uit.

Ook Dirk Jan Vos, pensionado met een hart voor duurzaam ondernemen, roept het bedrijfsleven op te investeren in zeewier. Met een subsidie van de provincie (€35.000) heeft hij zijn eigen bioraffinage voor Noord-Hollandse zeewier gebouwd. Volgens hem is er een grote internationale markt voor de productie van plantaardige eiwitten, waar Nederlandse boeren zo op zouden kunnen inspringen: “De technologie hebben ze al, ze moeten het alleen nog iets anders gebruiken.”

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.