Ads Top

Liander sluit recordaantal zonnepanelen aan op elektriciteitsnet

In een tijd waar netbeheerders te maken hebben met een steeds voller elektriciteitsnet, heeft Liander in 2019 een recordaantal zonnepanelen aangesloten op zijn elektriciteitsnetten in Friesland, Flevoland, Noord-Holland, Gelderland en een deel van Zuid-Holland. In vrijwel elke provincie verdubbelde het aantal zonnepanelen in 2019 ten opzichte van het jaar ervoor. Het gaat hierbij om zonnepanelen op woningen, bedrijfsdaken en zonneweiden.

De afgelopen jaren is de populariteit van zonnepanelen razendsnel toegenomen, zowel onder consumenten, eigenaren van grote bedrijfspanden als ontwikkelaars van grootschalige zonneweiden. Belangrijkste reden zijn de aantrekkelijke fiscale regelingen van de overheid om de doelstellingen voor duurzaam opgewekte energie in het Klimaatakkoord te halen. Stroom die de eigenaren van zonnepanelen niet zelf verbruiken leveren zij terug aan het net. Hiervoor is veel capaciteit van de elektriciteitskabels nodig. Dat is vooral een uitdaging op plekken waar dunne kabels met relatief weinig capaciteit liggen, zoals op het platteland.

Met name door de snelgroeiende vraag van zonneparken naar transportcapaciteit raakt het elektriciteitsnet op steeds meer plekken vol. Waar een zonneweide met een jaar operationeel kan zijn, kan de uitbreiding van een groot elektriciteitsverdeelstation dat  de stroom verwerkt vijf tot acht jaar in beslag nemen, onder meer door lange vergunningstrajecten en procedures. Nederland is niet op deze ontwikkelingen ingericht. Om aan de vraag te kunnen voldoen breidt Liander het elektriciteitsnet op veel plaatsen fors uit. In 2020 investeert het bedrijf 882 miljoen euro in de energienetten.

Liander benadrukt dat het geen vanzelfsprekendheid is dat producenten van duurzaam opgewekte stroom zoals zonneweiden dit overal direct kunnen terugleveren. In gebieden waar de capaciteit van het elektriciteitsnet zijn grenzen heeft bereikt, kan het gebeuren producenten langer moeten wachten op extra netcapaciteit. De netbeheerder houdt een actueel overzicht van de gebieden waar dit speelt bij op de website liander.nl.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.