Ads Top

Invest-NL van start met financiering voor energietransitie

Vandaag vond in Amsterdam in aanwezigheid van ministers Wopke Hoekstra (Financiƫn) en Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) de officiƫle start van Invest-NL plaats. Invest-NL gaat als private onderneming, onder leiding van Wouter Bos, ondernemingen financieren die Nederland duurzamer en innovatiever maken. Met een aandelenkapitaal van 1,7 miljard euro ligt de focus van Invest-NL bij de start op de energietransitie en op innovatieve snelgroeiende bedrijven (scale-ups).

Binnen de energietransitie focust Invest-NL zich met name op elektrificatie en energie, circulariteit, agrifood en de gebouwde omgeving. Bij innovatieve scale-ups gaat het vooral om industriĆ«le technologieĆ«n. Invest-NL wil de markt verruimen en financierbaar maken wat niet financierbaar lijkt. Naast het nemen van hoge risico’s hanteert Invest-NL lange looptijden en is het in staat grote bedragen te investeren. Bij financieringen stelt Invest-NL impact voorop: zonder impact geen financiering.

Marktpartijen hebben in Nederland moeite grote maatschappelijke transities te financieren. Ze ondervinden uitdagingen op het gebied van beleid en technologie, de veelheid van betrokkenen en de fragmentatie van initiatieven met relatief hoge leer- en transactiekosten. Daarnaast blijkt uit verschillende onderzoeken dat er in Nederland relatief minder risicokapitaal voor jonge snel groeiende ondernemingen beschikbaar is in vergelijking met bijvoorbeeld Duitsland, het Verenigd Koninkrijk of de VS.

Tenslotte blijkt dat Nederlandse ondernemingen tot op heden minder profiteren van Europese investeringsfondsen en -faciliteiten. Andere Europese landen hebben hiervoor nationale fondsen en/of banken waarmee ze het risicokapitaal beschikbaar maken voor ondernemingen in het eigen land. Met Invest-NL heeft Nederland nu ook een eigen, vergelijkbaar fonds.

Invest-NL heeft op basis van onderzoek besloten het financieren van scale-ups en de energietransitie nu als hoogste prioriteit te zien. Dit is ook in lijn met Kameruitspraken hierover. Op de website van Invest-NL (invest-nl.nl) weten ondernemers en financiers aan de hand van vijf vragen of hun businessplan in aanmerking komt voor financiering door Invest-NL.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.