Ads Top

Belgische start-up roostert als eerste koffie op zonne-energie

Het roosteren van koffie stoot wereldwijd jaarlijks 15 miljoen ton CO2 uit, het equivalent van 5 miljard liter stookolie. Dat zette RAY & JULES, een start-up nabij Leuven, aan om een technologie te ontwikkelen die koffie roostert op basis van honderd procent zonne-energie.

De slow-roasting methode van RAY & JULES is volgens het bedrijf zelf drie keer energie-efficiënter dan traditionele branders en garandeert een smaak- en aroma ontwikkeling van topkwaliteit. Met de unieke, schaalbare en gepatenteerde technologie wil RAY & JULES koffieliefhebbers een milieubewust alternatief bieden, zowel thuis, onderweg als op het werk.

De Belgische ingenieurs van RAY & JULES ontwikkelden een slow-roasting machine rondom de boon. Ze roosteren continu en traag op lage temperatuur, met warme lucht die meerdere keren gerecirculeerd wordt. Daardoor behoudt de koffie zijn artisanale smaak met maar één derde van het energieverbruik van traditionele koffiebranders. Een slimme buffering van de zonne-energie laat zelfs nachtelijke productie toe. De gepatenteerde technologie stelt hen in staat, als eerste wereldwijd, op grote schaal te roosteren op zonne-energie. Sinds het einde van de 19e eeuw, werd er geen technologische doorbraak meer gerealiseerd in de koffiesector.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.