Ads Top

Aanleg van zonnedaken stokt door stijgende verzekeringspremies?

De afgelopen tijd is er door diverse media bericht dat de aanleg van zonnedaken stokt door stijgende verzekeringspremies. Holland Solar en Techniek Nederland hebben in de afgelopen tijd weliswaar berichten ontvangen over verhoogde aandacht van verzekeraars, maar herkennen niet het beeld dat de markt hierdoor hapert. Het staat inmiddels vast dat de Nederlandse zonnepanelenmarkt ook dit jaar weer records zal breken en ook voor volgend jaar wordt een spectaculaire groei verwacht.

Zoals de berichtgeving aangeeft, lijkt de actuele verhoogde aandacht van de verzekeraars gebaseerd op een aantal branden in 2018 die veroorzaakt zijn door zonnepaneleninstallaties. Ondanks dat het aantal incidenten beperkt lijkt, 23 op een totaal van rond de 1.000.000 installaties, betreuren Holland Solar en Techniek Nederland iedere brand en is er binnen de brancheverenigingen veel aandacht voor de oorzaken en hoe deze weg te nemen.

Voor de producten en hun (brand-)veiligheid gelden de internationale IEC normen. Bovendien worden grotere installaties bij oplevering in veel gevallen daar bovenop gekeurd door externe keuringsinstanties. De betrokken brancheorganisaties Holland Solar en Techniek Nederland en diverse trainingsinstituten werken er hard aan om de kennis en kunde over techniek en veiligheid nog beter te borgen. Wij zien momenteel dat verzekeraars zonder dialoog met de sector hun beleid aanscherpen nu zonnepanelen steeds meer gemeengoed worden. Wij nodigen hen dan ook uit om kennis en ervaring te delen met onze markt die zich al tien jaar razendsnel ontwikkeld. Zonne-installaties die volgens de norm door vakmensen zijn geïnstalleerd zijn hard nodig om de klimaatdoelstellingen te halen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.