Ads Top

Alliander investeert 882 miljoen in energienetten

Netwerkbedrijf Alliander investeert in 2020 een recordbedrag van 882 miljoen euro in de uitbreiding van zijn energienetten. Het werkpakket van Alliander blijft fors groeien, met name omdat zowel huishoudens als bedrijven steeds meer elektriciteit gaan verbruiken of duurzaam opgewekte stroom willen terugleveren aan het net.

Bijna de helft van de investeringen doet Alliander komend jaar in Noord-Holland en Amsterdam, waar door de economische groei en energietransitie een grote vraag naar extra capaciteit is.

De energietransitie blijft versnellen en dit brengt veel extra werk met zich mee. Door de snelgroeiende vraag van onder meer zonneparken, datacenters en andere snel ontwikkelende energie-intensieve sectoren, zoals glastuinbouw raakt het elektriciteitsnet op steeds meer plekken vol. Zo is het aantal aanvragen van grootzakelijke klanten, zoals ontwikkelaars van zonneparken, voor een aansluiting op het elektriciteitsnet de afgelopen twee jaar verzesvoudigd. Nederland is niet op deze ontwikkelingen ingericht.

In het Klimaatakkoord is afgesproken dat in 2020 alle provincies en gemeenten het concept van hun Regionale Energie Strategie (RES) gereed hebben. In de RES worden de afspraken uit het Klimaatakkoord vertaald naar regionale plannen. Alliander ondersteunt de overheden met regioteams die de toekomstplannen spiegelen aan de netcapaciteit en bijbehorende noodzakelijke uitbreidingen van de energienetten. De RES’en moeten de basis vormen voor een langjarige en planmatige aanpak, waarmee gericht kan worden ingezet op het vinden van geschikte locaties voor kabels en elektriciteitsstations, het doorlopen van vergunningstrajecten en het inzetten van schaarse technici om al het werk te realiseren.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.