Ads Top

'Schonere lucht dankzij gebruik van flexibele energietarieven'

Overschakelen op dynamische energieprijzen met uurtarieven voor stroom, kan bijdragen aan lagere CO2-emissies. Dit blijkt uit onderzoek van CE Delft, in opdracht van NieuweStroom, easyEnergy en Land- en Tuinbouworganisatie (LTO) Noord. Belangrijkste oorzaak is dat in de goedkope uren veel meer wind- en zonne-energie beschikbaar is, terwijl in de dure uren, als er véél vraag is, de kolen- en gascentrales moeten bijschakelen.

De onderzoekers van dit onafhankelijke onderzoeks- en adviesbureau gespecialiseerd in energie, transport en grondstoffen, berekenden dat gemiddeld genomen stroom in de komende jaren op goedkope uren een lagere CO2-intensiteit kent dan stroom op dure uren. Het verschuiven van verbruik naar goedkopere uren zal dus bijdragen aan lagere CO2-emissies.

Dynamische energieprijzen bestaan al, maar worden weinig toegepast. Veel consumenten en bedrijven betalen een vaste energieprijs. Echter, de werkelijke energietarieven fluctueren in hoge mate omdat vraag en aanbod telkens wisselen. De prijzen verschillen elk uur voor stroom. Wie stroom afneemt op een goedkoop moment, bespaart niet alleen geld, maar ook een flinke hoeveelheid CO2, zo blijkt uit het onderzoek van CE Delft.

Niet alle gebruik valt te spreiden, maar de wasmachine, warmtepomp of bedrijfskoeling kunnen wel ingesteld worden op een goedkoper moment.

Kanttekening bij de berekening is dat de CO2-besparing niet meer geldt als iedereen uitsluitend duurzaam opgewekte stroom zou gebruiken of als er tegelijk massaal met het energiegebruik wordt verschoven.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.