Ads Top

Liander zoekt 200 technici en blijft inzetten op werven en opleiden

Nederland kampt met een aanhoudend tekort aan technici. Voldoende technici is een voorwaarde om de energietransitie te kunnen realiseren. Netbeheerder Liander blijft zich ook in 2020 onverminderd inspannen voor het vergroten van het aantal technici dat Nederland gaat verduurzamen. Dit doet Liander onder meer door nieuwe groepen, zoals statushouders en zij-instromers, te enthousiasmeren voor werk in de techniek en innovatieve opleidingstrajecten aan te bieden. De netbeheerder heeft in 2019 174 vacatures voor onder meer monteurs en engineers ingevuld. In 2020 gaat Liander op zoek naar ruim 200 nieuwe technici.

Door de groeiende economie en de energietransitie is het werkpakket van Liander de afgelopen periode sterk toegenomen. Om dit werk te kunnen verzetten zijn veel nieuwe collega’s nodig. Marlies Visser, directeur Operatie: “Liander blijft zich inspannen om technici te behouden en nieuwe doelgroepen te interesseren voor ons werk. Daarbij denken wij ook graag out of the box. De afgelopen jaren ontwikkelden we programma’s voor onder meer statushouders en zij-instromers, deze maand zijn we gestart met een traject waarbij we samen met aannemers en opleidingsspecialist Temphory monteurs klaarstomen voor de energietransitie. Al onze eigen monteurs hebben namelijk inmiddels het maximaal aantal leerlingen onder hun hoede. Door de samenwerking met aannemers kunnen we onder aan de streep nog meer mensen opleiden, waarvan in de toekomst zowel de aannemers als wij als netbeheerder de vruchten plukken. Naast werven is het verder opleiden van technici essentieel.”

Om zo veel mogelijk technici op te kunnen leiden heeft Liander in 2019 in Leeuwarden, Duiven en Haarlem praktijkvelden gebouwd om leerling-monteurs praktijkervaring te laten opdoen. Hier zijn het elektriciteitsnet en de verschillende installaties in de buitenlucht nagebouwd waardoor een realistische werksituatie is ontstaan. Het grote voordeel is dat zo meerdere leerlingen tegelijkertijd door één leermeester opgeleid kunnen worden.

Liander is onder haar medewerkers een effectief aanbrengprogramma gestart. Medewerkers die een potentiële kandidaat aanleveren voor specifieke technische functies ontvangen een aanbrengpremie. Deze maand is daaruit de 100ste succesvolle match tussen een sollicitant en Liander ontstaan.

Ook de virtual reality-films die Liander inzet voor werving van nieuwe collega’s blijven waardevol. Deze innovatieve techniek biedt de netbeheerder de mogelijkheid om haar werk zo goed mogelijk te laten zien. Zo kunnen potentiële nieuwe medewerkers vanaf de bank het werk van een technicus beleven. Technische medewerkers ontvingen een VR-bril om de VR-films aan vrienden en kennissen te laten zien en hen te interesseren voor een baan in de techniek.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.