Ads Top

Grote vervangingsoperatie gasmeters vrijwel afgerond

De afgelopen jaren hebben de netbeheerders gasmeters die niet aan de specificaties voldeden, vervangen. In 2017 en 2018 werd geconstateerd dat twee typen gasmeters niet aan de specificaties voldeden. De netbeheerders besloten deze gasmeters te wisselen.

De ontdekking van de afwijkingen was voor de netbeheerders aanleiding de controle op nieuw geleverde gasmeters extra aan te scherpen. Daarnaast werd, onder toezicht van en in nauw overleg met toezichthouder SodM besloten alle meters die al opgehangen waren, te wisselen. Op zich niets bijzonders, netbeheerders zijn gewend meters (bijvoorbeeld verouderde) te vervangen. Voor het omruilen van deze meters moest echter bij ruim 100.000 huishoudens een afspraak worden ingepland. Een grote operatie die grotendeels snel en voorspoedig verliep. Inmiddels is de operatie vrijwel helemaal afgerond. In minder dan een halve procent van de gevallen is het nog niet gelukt om toegang tot de woning te krijgen. Daarbij kan het gaan om leegstaande panden en vakantiewoningen, maar ook om bewoners die niet reageren op alle brieven, telefoontjes en sommaties.

Voor de vervanging van de resterende gasmeters blijven de netbeheerders proberen afspraken te maken. Daarbij zijn ze afhankelijk van de medewerking van consumenten. Netbeheerders hebben niet het recht te toegang tot een woning te forceren. Dat kan alleen in urgente gevaarlijke situaties, met hulp van politie of gemeente. Om toch toegang tot bepaalde woningen te krijgen, starten netbeheerders Liander en Stedin in 2020 voor een aantal adressen proefprocessen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.