Ads Top

Vlieger-energie voor Schier

Tijdens de eerste Schier Academy die in september plaatsvond hebben Masterstudenten van de Hanzehogeschool Groningen onderzocht welke duurzame energieoplossing het best bij Schiermonnikoog past. Energie opgewekt door vliegers lijkt de studenten de beste optie voor het ‘groene’ eiland.

De studenten van drie energie masterprogramma's (Master Energy for Society, Master of Sustainable Energy System Management en de Master of Renewable Energy) werkten drie dagen aan de vraag hoe Schiermonnikoog vaart kan zetten achter de transitie naar duurzame energie. De 'oplossing' moest de passen bij de eisen en wensen van de eilandomgeving en –gemeenschap. Energie die wordt opgewekt met vliegers kwam als beste uit de bus. En de studenten concludeerden dat al zes vliegers de hele horeca op het eiland van energie kunnen voorzien.

Op een Waddeneiland is eigenlijk altijd wel wind, daarom is het een hele relevante energiebron. Energie die met vliegers wordt opgewekt is een relatief nieuwe techniek op het gebied van windenergie. Vliegers hebben weinig impact op het landschap want ze zijn klein en gaan verder de lucht in dan een windturbine hoog is. Optisch gezien worden ze dus steeds kleiner en nog belangrijker: de wind is hier krachtiger. Op de grond staat een installatie die een oppervlak van slechts 15m2 in beslag neemt. Deze is verantwoordelijk voor het genereren van de elektriciteit. De vlieger maakt in de lucht de vorm van een 8 want de kabel die vast zit aan de lier wordt constant losgelaten en weer vast gewikkeld. Daarnaast werkt het systeem volledig automatisch. Het heeft meer capaciteit dan zonnepanelen en windturbines en in geval van nood zijn de vliegers in 30 seconden naar beneden gehaald. En de materiaal- en onderhoudskosten van vlieger-energie zijn laag in vergelijking met andere duurzame energieoplossingen.

Voor de bewoners van Schiermonnikoog zijn windturbines geen wenselijke manier om windenergie op te wekken. Ook een zonnepark is voor de eilandbewoners geen alternatief  vanwege het grote beschermde natuurgebied. Het idee om vlieger-energie te implementeren op het eiland werd zeer enthousiast ontvangen door de eilanders en daarbij is de techniek zelf nu zo goed als klaar om te lanceren. De studenten sturen de uitkomst van hun onderzoek en hun eerste ideeën naar de gemeente Schiermonnikoog. Ook hebben zij aangeboden om een rol te blijven spelen in een mogelijk vervolg.

Studenten uit Zwitserland, Spanje, Belgie, Rusland en Nederland bogen zich over de vraag van welke duurzame energieoplossing het best bij de bewoners van Schiermonnikoog past. Zij deden dit onderzoek in kader van hun masteropleidingen: Master Energy for Society , EUREC Master of Sustainable Energy System Management en de EUREC Master of Renewable Energy.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.