Ads Top

Zwembad Brandenburg in De Bilt verwarmd dankzij riothermie

Eind 2017 start gemeente De Bilt met de bouw van het nieuwe zwembad Brandenburg. Het zwembad zal grotendeels verwarmd worden via een riothermie-installatie, die warmte uit afvalwater in een nabijgelegen vrijvervalriool gaat terugwinnen. De realisatie van zowel het zwembad als de riothermie-installatie is naar verwachting eind 2018 afgerond.

Gemeente De Bilt heeft als doelstelling om in 2030 energieneutraal te zijn. Om deze doelstelling te behalen moet het nieuwe zwembad op duurzame wijze voorzien worden van warmte. Uit onderzoek van Tauw blijkt dat het vrijvervalriool in de naastgelegen Oude Brandenburgerweg zeer geschikt is als warmtebron voor het zwembad. De komende maanden begeleidt Tauw de realisatie van de riothermie-installatie. 

Ondanks dat gebouwen steeds beter geïsoleerd worden, raken ze nog steeds veel warmte kwijt via het riool. Door riothermie slim toe te passen heeft Tauw een manier gevonden om een deel van de warmte die wordt ‘weggespoeld’ terug te winnen uit het afvalwater. Deze energie kan gebruikt worden voor het verwarmen of koelen van gebouwen of installaties, die in de nabijheid van riolering staan.

Riothermie is vaker toegepast voor het verwarmen van zwembaden. De toepassing van riothermie bij zwembad De Veldkamp in Wezep is genomineerd voor de Vernufteling, de jaarlijkse prijs voor innovatieve projecten van ingenieursbureaus.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.