Ads Top

Hoofdinfrastructuur warmtenet Zuid-Holland rond Leiden krijgt vorm

Warmtebedrijf Rotterdam en Nuon hebben een overeenkomst getekend voor de levering van restwarmte uit de Rotterdamse haven aan de Leidse regio, ook bekend als de Warmtelevering Leidse Regio (WLR). Hiermee wordt een belangrijke stap gezet naar een duurzame en toekomstbestendige warmtevoorziening in Leiden en dit is tevens een belangrijke stap naar een hoofdinfrastructuur voor het transport van warmte in de provincie Zuid-Holland, zoals beoogd door de Warmtealliantie Zuid-Holland.

Het realiseren van het project WLR sluit aan bij de doelen uit de Leidse Warmtevisie en het regionale energieakkoord Holland Rijnland. Dit akkoord maakt het mogelijk om een flinke stap te maken in een aardgasvrij Leiden, met betrouwbare en duurzame warmte voor 13.000 huishoudens en 200 bedrijven. Op dit moment worden uitbreidingsmogelijkheden onderzocht in Leiden Zuidwest en het Stationsgebied.

Warmtenetten spelen in het nieuwe regeerakkoord een grote rol in de energietransitie. Momenteel wordt ongeveer de helft van de energie in Nederland ingezet voor het verwarmen van gebouwen, kassen en voor productieprocessen. Tegelijkertijd, is in de Rotterdamse havens een grote hoeveelheid restwarmte beschikbaar. Dit is warmte die nu voor een groot deel nog wordt ‘weggegooid’. Dit stadverwarmingsproject gebruikt deze restwarmte, vervangt daarmee aardgas en brengt zo de uitstoot van broeikasgassen aanzienlijk terug.

Voor de levering van restwarmte aan Leiden wordt een warmtetransportleiding aangelegd. In de verdere uitwerking van de warmtetransportleiding, door Warmtebedrijf Rotterdam, wordt in samenwerking met Warmtealliantie Zuid-Holland gekeken naar mogelijke kansen voor aansluitingen van andere projecten of bedrijven langs het tracé van Rotterdam naar Leiden.

De provincie Zuid-Holland, Havenbedrijf Rotterdam, Gasunie, Eneco en Warmtebedrijf Rotterdam, sinds begin dit jaar verenigd in de Warmtealliantie Zuid-Holland, lanceerden dit voorjaar een plan voor een regionaal warmtesysteem: een hoofdinfrastructuur met onafhankelijk netbeheer waar alle partijen warmte aan kunnen leveren en van kunnen afnemen. Via distributiebedrijven gaat de warmte uiteindelijk naar huishoudens, tuinders en bedrijven. De Warmtealliantie ziet voldoende kansen om circa 500.000 huishoudens en een deel van het kassengebied aan te sluiten op een regionaal warmtesysteem. Daarmee wordt op jaarbasis ruim 1 miljoen ton CO2-reductie bereikt.

De ambitie is om bestaande leidingen te bundelen in een grootschalig, open netwerk in Zuid-Holland, deze aanpak bevindt zich in de ontwikkelingsfase. Met warmte uit de industrie in de haven van Rotterdam maar ook uit geothermie-bronnen en biogas streeft de Warmtealliantie Zuid-Holland naar een brede inzet van verschillende bronnen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.