Ads Top

Mega besparing mogelijk voor sportclubs

Brabantse sportclubs kunnen samen 70 MegaWattuur aan elektriciteit besparen. Dat is gelijk aan het energieverbruik van 20.000 huishoudens. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van de provincie en 16 gemeenten onder 52 sportclubs.

Sportservice Noord-Brabant en stichting MOED hebben het onderzoek uitgevoerd en concluderen dat de resultaten door te vertalen zijn naar alle 2.500 sportaccommodaties in Noord-Brabant. Het onderzoek laat zien dat een vermindering van CO2 uitstoot mogelijk is van 45.000 ton, wat gelijk staat aan 100.000 bomen. Het totale besparingspotentieel aan elektriciteit is voor heel Noord-Brabant circa 70.000 MWh, oftewel de elektriciteit van 20.000 huishoudens. Aan gas kan circa 3,5 miljoen kubieke meter bespaard worden.

De mogelijkheden om te besparen komen voor de provincie niet helemaal als een verassing. “Veel maatregelen voor energiebesparing worden steeds goedkoper en dus steeds interessanter, ook voor sportclubs”, zegt Anne-Marie Spierings, gedeputeerde Energie bij de provincie Noord-Brabant. Volgens Spierings is besparen van energie één van de slimste manieren om te werken aan de CO2 doelen. “Ik hoop dat niet alleen de clubs maar ook de sporters zien dat ze er grote kansen liggen. Voor zowel het milieu als de clubkas en de portemonnee’. Spierings roept geïnteresseerden op zich te melden voor advies bij Sportservice Noord Brabant (SSNB) SSNB kan de sportclubs ook verbinden aan betrouwbare partijen voor financiering en de realisatie van duurzame maatregelen.

De 52 sportclubs die hebben deelgenomen aan het onderzoek hebben een energiescan gekregen waarmee inzichtelijk is op welke wijze zij energie kunnen besparen of duurzaam kunnen opwekken. In samenwerking met diverse partijen, waaronder gemeenten, Sportservice Noord-Brabant, energiecooperaties, het Energiefonds en de provincie gaan de sportclubs de plannen realiseren. Andere sportclubs die willen verduurzamen, kunnen ook voor advies terecht bij Sportservice Noord-Brabant.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.