Ads Top

Doorbraak in duurzame energie - energie uit de oceaan

Het Delftse Bluerise heeft een nieuwe technologie ontwikkeld om in de tropen energie op te wekken uit de oceaan. Hiermee kunnen grote gebieden van duurzame energie worden voorzien. En waar wind- en zonne-energie altijd afhankelijk zijn van of de zon schijnt en of de wind waait, produceert Bluerise straks dag en nacht schone energie. Bluerise is klaar voor de commerciële uitrol en via crowdfunding kan iedereen nu investeren in Bluerise. Het doelbedrag van 250.000 euro, dat nodig is om de stap tot aan de realisatie van het eerste project te maken, werd al binnen één dag gehaald. Om een tweede project te realiseren en de uitrol te versnellen, is een nieuw doel gesteld op 500.000 euro en loopt de crowdfunding campagne nog volop door.

Oceanen bedekken 70 procent van onze planeet. Ze zijn de grootste collector van zonne-energie. In de tropen is het water aan de oppervlakte 25 tot 30 graden, terwijl de temperatuur op 1000 meter diepte tussen de 4 en 6 graden ligt. Met dit temperatuurverschil kun je een enorme hoeveelheid duurzame energie opwekken. Bluerise gebruikt deze energie om duurzame koeling en elektriciteit te produceren. In de tropen wonen meer dan een miljard mensen dichtbij de kust. Meer dan de helft van de energie gaat naar airconditioning. Deze airconditioners gebruiken veel dure, niet duurzame elektriciteit en zorgen voor veel CO2-uitstoot. Met het koude water uit de diepe oceaan zijn gebouwen tegen veel lagere kosten op een duurzame manier te koelen. Met het temperatuurverschil tussen het warme water aan de oppervlakte en het koude diepe water kan bovendien elektriciteit worden opgewekt, dag en nacht. Want anders dan zonne- en windenergie, is oceaanenergie altijd beschikbaar, en hoeft dus niet aangevuld te worden met vervuilende energiebronnen op momenten dat de zon niet schijnt of de wind niet waait.

De technologie van Bluerise krijgt veel belangstelling. In Curaçao werkt Bluerise aan een project bij de luchthaven en ook in Jamaica wordt hard gewerkt. Daar kan men niet wachten, want de energieprijzen zijn er zeer hoog en 60 procent van de energiekosten zijn toe te rekenen aan airconditioning.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.