Ads Top

Eerste zonnepaneel op overkapping station Eindhoven

Laat de zon maar schijnen. Projectmanager Sonja Sanders van ProRail en directeur Niek Bink van BINK Solar hebben vanmiddag samen het eerste zonnepaneel geplaatst op de monumentale perronoverkapping van station Eindhoven.

Sonja Sanders en Niek Bink plaatsen het eerste zonnepaneel op de perronoverkapping in Eindhoven

In totaal komen er op de overkapping 1900 panelen te liggen. Dat is voldoende om minimaal 60% van de energie op te wekken die ProRail jaarlijks verbruikt op dit station.

ProRail heeft de ambitie om in 2030 alle energie die we verbruiken zelf op te wekken. Dit gaan we onder meer doen door alle geschikte stationsdaken en perronoverkappingen te voorzien van zonnepanelen; zo krijgen we het grootste zonnedak van Nederland. De plaatsing op de monumentale kap in Eindhoven is mede mogelijk dankzij een subsidie van Stimulering Duurzame Energie. Het project is begin dit jaar gegund aan BINK Solar.

ProRail verbruikt op station Eindhoven jaarlijks 775.000 kWh, dat staat gelijk aan ongeveer 220 huishoudens. De 1.900 panelen leveren een minimale opbrengst van 450.000 kWh oftewel 130 huishoudens. Als er veel energie wordt opgewekt, wordt die verdeeld onder ProRail en NS. Vakdeskundige Robin Schipper legt uit: “We hebben gekeken naar het totale verbruik van NS en ProRail. De verbruiken worden geregistreerd in twee hoofdmeters. We hebben uitgezocht wie op welk moment hoeveel energie nodig heeft. Het uitgangspunt is om de opgewekte energie direct te gebruiken voor bijvoorbeeld de roltrappen, liften en bewegwijzering."

De perronkap is een Rijksmonument en daarom was het nodig om een omgevingsvergunning aan te vragen. Samen met een architect is er goed gekeken naar de ruimtelijke en esthetische inpassing van de zonnepanelen op het dak. De Commissie Ruimtelijke Kwaliteit heeft een positief advies afgegeven op de ontwerpuitgangspunten.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.