Ads Top

Brouwer Biocentrale in Balkbrug opent deuren

Op donderdag 2 november wordt in Balkbrug de Biocentrale van de firma Brouwer officieel in gebruik genomen. De centrale gaat stoom leveren aan het naastgelegen zuivelbedrijf Friesland Campina, en levert groene stroom voor ongeveer 1850 huishoudens in Balkbrug.

Een enorme kachel met fluitketel, zo kun je de gloednieuwe biocentrale van firma Brouwer in Balkbrug nog het beste omschrijven. Balkbrug heeft sinds kort een unieke bioverbrandingscentrale die houtsnippers omzet in warmte en elektriciteit. Een innovatieve bedrijfsuitbreiding die de gemeente een flinke impuls geeft als het gaat om het opwekken van duurzame energie.
De testfase is beëindigd. Ondernemers Henk en Paul Brouwer hebben de laatste kinderziektes uit hun nieuwe hout gestookte verbrandingsinstallatie gehaald. Vanaf half oktober brandt de biocentrale volop om vanaf begin november buurman Friesland Campina te voorzien van groene stoom en Balkbrug van groene energie.

Met de komst van de biocentrale is Balkbrug in één klap één van de groenste plaatsen van Nederland. De hoeveelheid energie uit de biocentrale is enorm. “De opbrengst aan groene energie per jaar staat gelijk aan de energie van zestien windmolens of een jaar lang elektriciteit voor maar liefst 1.850 huishoudens”, zegt Henk Brouwer niet zonder enige trots. De overlast is desondanks zeer beperkt. “Doordat de kachel 24/7 brandt is er weinig rookontwikkeling. Door de hoge normen en grote hoeveelheid filters is de overlast echt minimaal kan ik verzekeren.”

De stap naar het realiseren van de biocentrale is een optelsom van de verschillende bedrijven van de firma Brouwer. Het familiebedrijf, met naast de broers Henk en Paul ook broer Jaco en zonen Allard en Maikel aan boord, bestaat uit drie takken: V.o.f. A. Brouwer en zonen die zich bezighoudt met het onderhoud van groen langs het spoor, M.S.E. Mulchservice GmbH die zich bezighoudt met groenonderhoud langs de Duitse autobaan en houtsnippers levert aan Brouwer Biocentrale bv. “We zochten een plek voor de houtsnippers. Zo is het idee eigenlijk ontstaan”, vertellen Henk en Paul Brouwer, die tegenwoordig houtsnippers bij moeten kopen om de immense kachel te kunnen laten branden.

Het thema duurzaamheid heeft de familie Brouwer altijd aangesproken. “Wij denken behoorlijk groen. Door ons werk langs de wegen kijken we er toch met andere ogen naar. We willen heel bewust een positieve ‘footprint’ achterlaten. Dat groene imago past bij ons”, vertelt Paul Brouwer.

De biocentrale levert groene stoom en stroom. De stoom, negentig procent van de opbrengst, zal geheel worden geleverd aan Friesland Campina. “De melkfabriek wilde graag vergroenen en vervangt straks 5,5 miljoen kuub aardgas door groene stoom.” Daarmee is Brouwer Biocentrale vrijwel uniek in Nederland. “Soortgelijke kachels worden in kleinere mate wel gebruikt voor stadsverwarming of het verwarmen van een zwembad, maar centrales van zo’n formaat waarbij de gehele opbrengst bestemd is voor de industrie zijn er bijna niet. De overige tien procent van de opbrengst bestaat uit groene stroom. Deze wordt op het net gezet. De restwarmte willen wij in de toekomst gebruiken voor het drogen van Petfood producten.”

Gedeputeerde Annemieke Traag prijst de positieve impact van de centrale. "De biocentrale van de familie Brouwer is opnieuw een prachtig resultaat van de energietransitie die we met elkaar willen bereiken. De centrale levert schone energie die, naast de stoomvoorziening van Friesland Campina, ook kan worden gebruikt door ruim 1.800 huishoudens. De Alliantie Nieuwe Energie Overijssel, waar de provincie deel vanuit maakt,  streeft naar 20% nieuwe energie in 2023. Maar uiteindelijk willen we natuurlijk een energie neutrale provincie. De biocentrale levert hieraan een belangrijke bijdrage, vandaar dat wij de ontwikkeling ervan ook ondersteunen vanuit ons Energiefonds Overijssel.”

De totale investering voor de Brouwer Biocentrale bedraagt bijna € 13 mln. De bijdrage van het Energiefonds Overijssel aan dit project bedraagt € 2,84 mln. in de vorm van een lening en € 1,5 mln. in de vorm van een participatie.

Energiefonds Overijssel financiert projecten op het gebied van energiebesparing en productie van hernieuwbare energie. Niet op de traditionele manier met subsidies, maar door participaties, leningen en garanties. Zo draagt Energiefonds Overijssel bij aan werkgelegenheid, ondernemerschap en innovatie. En aan de ambitie van Overijssel: 20% nieuwe energie in 2023.

1 opmerking:

 1. Wel extra fijnstof over balkbrug heen bij oostenwind... Scheelt dat dit niet zo vaak voorkomt..
  Volgens mij verbrande friesland Campina voorheen tot nu toe aardgas dat minder fijnstof de lucht in perste.. dan nu met houtsnippers het geval is. Ik zie hier dus geen enkele milieu-winst..
  Het feit dat er subsidies bij komen kijken ook geen financiele winst..
  En hoe worden deze houtsnippers zo droog dat ze verbrand kunnen worden ??

  https://www.duurzaamnieuws.nl/uitstoot-houtkachels-schadelijker-dan-dieselautos/

  BeantwoordenVerwijderen

Mogelijk gemaakt door Blogger.