Ads Top

'Uitspraak Raad van State over gaswinning goed voor Groningen'

Minister Eric Wiebes van Economische Zaken moet snel zorgen dat er een nieuw gasbesluit komt waarbij de veiligheid van de Groningers het uitgangspunt is. Dat zegt commissaris van de Koning René Paas in reactie op het besluit van de Raad van State om het gasbesluit om 21,6 miljard kuub gas per jaar te winnen te vernietigen.

René Paas noemt de uitspraak een ernstig signaal: "Ik vind het bizar dat we als overheden tegen elkaar moeten procederen om basale grondrechten. Ik hoop dat Wiebes nu heel goed gaat nadenken over een nieuw gasbesluit." De minister krijgt nu van de Raad van State een jaar de tijd om met een nieuw gaswinningsbesluit te komen.

Volgens René Paas en gedeputeerde Eelco Eikenaar kan de uitspraak van de Raad van State maar één conclusie opleveren, namelijk dat er minder gas gewonnen kan worden. En er moet een zorgvuldig onderzoek komen naar de risico’s. "De uitspraak is een gewéldige stimulans om ons verder in te blijven zetten voor aan afbouw van de gaswinning. Dat is wat de inwoners van Groningen nodig hebben", aldus commissaris René Paas.

De Raad van State vernietigt het gaswinningsbesluit omdat ze het winningsplan onvoldoende onderbouwd vindt. Ook heeft het kabinet te weinig gekeken naar de risico's voor de inwoners van Groningen. Niet helder is waarom de leveringszekerheid bepalend is voor de minimale hoeveelheid gas die in Groningen mag worden gewonnen. Bovendien is onduidelijk met welke maatregelen de vraag naar gas kan worden verminderd, aldus de Raad van State.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.