Ads Top

Gelderland gaat energiebesparing bedrijven versnellen

Om energiebesparing door bedrijven en instellingen te versnellen gaat de provincie Gelderland lokale ondernemersinitiatieven stimuleren. Vanaf 1 januari 2018 is een bijdrage beschikbaar voor ondernemersorganisaties van winkelcentra, bedrijventerreinen en branches die individuele bedrijven informatie geven over energiescans en begeleiding bij het uitvoeren van energiebesparende maatregelen.

Voorwaarde voor het ontvangen van de subsidie is dat de plannen ook gefinancierd worden door anderen. Meestal zijn dit gemeenten. Zij betrekken vaak ook scholen, sportverenigingen en zorginstellingen, zodat deze aanpak breder gaat. Ook moeten omgevingsdiensten een positief advies geven. De provincie heeft voor deze plannen in totaal 1 miljoen euro beschikbaar. De subsidie is niet bedoeld voor het financieren van energiebesparende maatregelen.

Een groot aantal bedrijven moet maatregelen nemen die energie besparen en zich binnen 5 jaar terugverdienen. Door nu de wortel (beloning) en stok (verplichting) samen in te zetten, willen we echt stappen zetten en zorgen voor versnelling. Want energie besparen levert bedrijven geld op. En het is goed voor de economie. Het draagt óók bij aan een energieneutraal Gelderland. En daarvoor moet iedereen aan de slag, aldus gedeputeerde Jan Jacob van Dijk voor energietransitie.

Inzicht in geschikte maatregelen per bedrijf, hulp bij keuze en advies over de financiering zijn van groot belang voor bedrijven die energie willen besparen. Een energiescan geeft inzicht in het energieverbruik en de besparingskansen. Bij een scan die voldoet aan de Energie Prestatie Keuring (EPK) is daar bovendien een lijst van erkende maatregelen aan gekoppeld. Deze lijst toont maatregelen die zich binnen 5 jaar terugverdienen. Uit projecten in de Achterhoek blijkt dat als bedrijven na ontvangst van het scanrapport actief begeleiding krijgen, zij de maatregelen ook invoeren.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.