Ads Top

Loppersum als eerste ‘van het gas’

Op 20 september hebben 16 partijen een overeenkomst getekend om invulling te geven aan het Energietransitieplan Loppersum. De doelstelling? Loppersum moet in 2023 als eerste dorp in Nederland ‘van het gas’ en energieneutraal zijn. Een primeur volgens Ralph de Graaf die als verkenner duurzame gebiedsontwikkeling werkt bij Enpuls, onderdeel van Enexis Groep. Samen met Ralf nemen we een kijkje achter de schermen want er moet nog veel gebeuren.

“Dat er 16 partijen betrokken zijn bij dit plan zegt genoeg over de complexiteit. Er zijn namelijk verschillende energiesystemen nodig om Loppersum energieneutraal te maken. In de omgeving is warmte beschikbaar maar niet genoeg voor de huidige energievraag in het dorp. Hetzelfde geldt voor biogas. Dit betekent dat een deel van de woningen nul-op-de-meter gemaakt moeten worden. Het is de mix aan energiesystemen die Loppersum energieneutraal moet maken.

De ondertekening van de overeenkomst is niet de start geweest van de uitwerking. Partijen zijn daarvoor al aan de slag gegaan met programmalijnen uit het energietransitieplan. Maar door de aardbevingsschade is alles in een versnelling gekomen. Veel huizen staan of gaan in de steigers om ze aardbevingsbestendig te maken. Dat is hét moment om ze meteen te verduurzamen. Dat gebeurt in samenwerking met Buurkracht.

De bewoners hebben de afgelopen jaren veel voor hun kiezen gehad. Het is dan ook ontzettend belangrijk dat ze actief betrokken zijn bij het plan en dat er naar ze geluisterd wordt.

Vanuit Enpuls werkt men op dit moment aan het energie-omgevingsplan. Wat voor leidingen liggen er in de grond? En zijn die toe aan vervanging of juist niet?

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.