Ads Top

Nieuw zonnepark voorziet heel Sint Eustatius van elektriciteit

Op Sint Eustatius, een van de drie gemeenten van Caribisch Nederland, is vanaf 15 november officieel een zonnepark in gebruik dat overdag het hele eiland (3.200 inwoners) van elektriciteit kan voorzien en voldoende stroom levert voor een deel van de nacht. Dankzij het park kan het gebruik van dieselgeneratoren, die tot voor kort alle elektriciteit leverden, met bijna de helft worden verminderd.

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft de investering in het zonnepark mogelijk gemaakt. Het betekent dat de bevolking en het bedrijfsleven van St. Eustatius aanzienlijk minder geld kwijt zijn aan brandstof voor generatoren.

Naast de zonnepanelen bestaat het park uit een batterij-opslag van 5,9 MWh en een installatie die stabiele stroomvoorziening regelt. Op zonnige dagen zorgt de zonneweide van 9 uur tot 20 uur voor de gehele stroomproductie. Rond het middaguur wordt tot meer dan 200% van de stroomvraag opgewekt. Het geproduceerde overschot wordt opgeslagen en later op de dag geleverd. In de nacht nemen dieselgeneratoren de productie over. Op jaarbasis voorziet het zonnepark zo in 46 % van de elektriciteitsbehoefte van het eiland. Het park heeft een nominaal vermogen van 4,15 megawatt; dankzij het zonnige klimaat kan deze installatie bijna twee keer zo veel stroom produceren als in Europees Nederland mogelijk zou zijn. Met een verwachte jaarproductie van 6,4 GWh is het, na Delfzijl, het grootste zonnepark van Nederland.

De installatie is op 15 november 2017 officieel in gebruik gesteld door de Rijksvertegenwoordiger Caribisch Nederland, Gilbert Isabella.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.