Ads Top

Stoomturbinegenerator AEC Moerdijk van start

Deze maand wordt de nieuwe stoomturbinegenerator van de afvalenergiecentrale in Moerdijk in werking gesteld. Daarmee gaat Attero nog meer duurzame elektriciteit leveren aan het 150 kV elektriciteitsnet. Hiermee komt dit project, dat op 7 januari 2016 startte met het slaan van de eerste paal, tot een afronding.

In de resterende periode van dit jaar worden er nog diverse optimalisaties doorgevoerd, waaronder het afregelen en finetunen van diverse installatie-onderdelen. Met ingang van 1 januari 2018 zet Attero volgens plan al zijn geproduceerde energie op het 150 kV elektriciteitsnet en levert het bedrijf geen stoom meer aan de naastgelegen warmtekrachtcentrale.

Ook gaat Attero In 2018 op basis van een eerder gemaakte langjarige overeenkomst stoom leveren aan Shell Moerdijk. Het precieze moment waarop dat gaat gebeuren, stellen beide partijen op korte termijn in onderling overleg vast. De stoom die Attero dan gaat leveren vervangt de stoom die eerder werd geleverd door de naastgelegen warmtekrachtcentrale.

De nieuwe stoomturbinegenerator van de AEC Moerdijk onderscheidt zich door een innovatief ontwerp. Zo is er een maximaal hergebruik van de aanwezige restwarmte. Dat resulteert in een zeer hoog energetisch rendement van netto 36,5 procent. De elektriciteitsproductie komt overeen met het elektriciteitsgebruik van 400.000 huishoudens, dat zijn 150.000 huishoudens meer dan in de oude situatie. Voor de toegepaste innovaties bij de uitvoering van deze turbine heeft Attero een Europese subsidie ontvangen.

Op deze manier geeft Attero invulling aan de energietransitie in Nederland en leveren wij een extra aanvulling op het zeer grote aandeel duurzame energie, dat de afvalenergiecentrales in ons land al leveren.

De verwerkingscapaciteit van de installatie is meer dan één miljoen ton afval op jaarbasis. De AEC Moerdijk behoort tot de meest energie-efficiënte afvalenergiecentrales van ons land. De installatie beschikt over vier verwerkingslijnen. De investering in de nieuwe stoomturbinegenerator bedraagt ruim 100 miljoen euro en heeft een vermogen van 123 MW.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.