Ads Top

Zonnepanelen lelijk? Dat kan ook anders

Zonnepanelen zijn onmisbaar bij duurzame energievoorziening, maar architecten stuiten op het probleem dat mensen ze niet mooi vinden ogen. Dat beperkt de mogelijkheden om ze op te nemen in gebouwen en het straatbeeld. De oplossing: esthetische zonnepanelen.

Jarenlang lag de nadruk bij de fabrikanten op het verbeteren van het rendement van de zonnepanelen. Aan het esthetische aspect werd nauwelijks aandacht besteed. Dat gaat veranderen, want met dalende prijzen worden zonnepanelen steeds aantrekkelijker voor de consument.

Omdat zonnepanelen op platte daken vanaf de openbare weg minder in het zicht liggen, speelt esthetiek hier een minder belangrijke rol. Platte daken zijn van bovenaf gezien toch al niet zo fraai. Maar voor schuine daken vormt het uiterlijk wel degelijk een bezwaar, zeker als dakpannen volledig bedekt worden door blauwe of zwarte panelen.

Kristallijn silicium-panelen zijn het meest verkochte type panelen en vormen momenteel negentig procent van de markt, volgens een rapport van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. De kleurstelling is vrijwel altijd blauw (multikristallijn) of zwart (monokristallijn). Het frame niet zelden metaalkleurig of zwart aluminium.

Bij zogenoemde dunne filmpanelen is het vooraanzicht bijna altijd uniform zwart of bruinachtig. Van dichtbij zijn bij dit type paneel weliswaar smalle stroken zichtbaar van de individuele cellen, maar op enige afstand is dit niet meer te zien zodat een uniform zwart uiterlijk resulteert.


Lees verder bij Reporters Online

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.