Ads Top

Invloed van schermkieren boven het middenpad bij een kas met ventilation Jets

De toepassing van Het Nieuwe Telen (HNT), zoals de laatste jaren in opmars, resulteert in energiebesparing. In plaats van schermkieren kan men het scherm volledig gesloten houden mits er een ontvochtigingssysteem is zoals ventilation jets om de temperatuur en/of de vochtigheid op een controleerbare manier in de hand te houden.

Een ventilation jet blaast koude maar droge lucht van boven het schermdoek naar het teeltcompartiment en verlaagt daarmee de luchtvochtigheid. Door boven het middenpad een schermkier aan te brengen kan daar de warme en vochtige kaslucht naar het boven compartiment ontsnappen. De efficiency van dit systeem is op een tomatenbedrijf nader onderzocht door de luchtstroom door de ventilation jet en de schermkier, als ook de horizontale temperatuurverdeling in het voorjaar van 2017 te meten.

Invloed van schermkieren boven het middenpad bij een kas met ventilation Jets
De metingen lieten zien dat nog geen 3% van de door de ventilation jets ingeblazen lucht via de schermkier boven het middenpad weer vanuit het onder compartiment werd afgevoerd. Vrijwel alle lucht ontsnapt dus via het scherm naar het top compartiment. Er kan dus worden geconcludeerd dat de schermkier boven het middenpad niet hoeft te worden toegepast in deze kas. Horizontale temperatuur verschillen (2.0 °C - 2.7 °C per 100m) zijn gemeten toen twee schermen gesloten waren en de belichting aan was. Het sluiten van de kier boven het middenpad en deze vervangen door gelijkmatig verdeelde kieren kan de temperatuurverdeling wellicht verbeteren. Bij uitgeschakelde belichting waren er geen horizontale temperatuurverschillen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.