Ads Top

'Vakmanschap noodzaak voor succesvolle energietransitie'

In 2050 moeten alle huizen en bedrijven van het aardgas af om aan de klimaatdoelstellingen te voldoen. Om de energievoorziening in onze samenleving succesvol te verduurzamen is het essentieel dat betrokken partijen als gemeenten, burgers, woningcorporaties, waterbedrijven en netbeheerders samenwerken, onder regie van de gemeente. Dat is de boodschap van COO Ingrid Thijssen van Alliander op het VNG jaarcongres, het congres van de Vereniging van de Nederlandse Gemeenten.

Thijssen gaf aan dat Alliander gemeenten vroegtijdig wil adviseren en faciliteren, om er samen voor te kunnen zorgen dat de duurzame energievoorziening in gemeenten slim, efficiënt en tegen de laagst mogelijk maatschappelijke kosten gerealiseerd kan worden. De samenwerking tussen netwerkbedrijven en gemeenten is cruciaal, omdat gemeenten aan het stuur staan van de ‘warmtetransitie’: het afscheid van aardgas voor de verwarming van woningen en gebouwen.

Ook vakmanschap, het thema van het VNG congres, is onontbeerlijk om de energietransitie te laten slagen. Hier wringt het echter voor Alliander. Alliander wordt iedere dag geconfronteerd met een fors tekort aan vakmensen. Alliander investeert daarom in opleiding en omscholing van technisch geschoolde medewerkers Desondanks krijgt volgens Ingrid Thijssen het tekort aan technici steeds meer impact op onze maatschappij én onze economie. Ze gaf aan dat de energiesector alleen al de komende jaren zeker 4.000 extra technici nodig heeft.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.