Ads Top

Mensenketting Tihange gaat door

(Foto Michielverbeek)
Zondag 25 juni gaan tienduizenden mensen hand-in-hand een ketting vormen, van de Belgische kerncentrales in Tihange, via Luik en Maastricht, om te eindigen in het Duitse Aken.

Er hebben zich ruim 35.00 mensen en tientallen groepen aangemeld. Duizenden zullen spontaan aahaken. Burgermeesters, gedeputeerden van de Provincie Limburg, wethouders en raadsleden uit heel Limburg staan ofwel tussen de burgers van hun eigen stad of dorp of zullen zich verzamelen voor het Gouvernementsgebouw in Maastricht.

Peer de Rijk: "We zijn overdonderd en blij verrast door de grote hoeveelheid aanmeldingen in de laatste dagen, en het gaat maar door. We zijn er van overtuigd dat we het aantal mensen, nodig om de 90 kilometer te overbruggen, gaan halen".

De tienduizenden demonstranten eisen de sluiting van Tihange 2 en Doel 3, de zogenaamde scheurtjesreactoren. De milieuorganisaties die deze actie hebben opgezet zijn al jaren actief voor de sluiting van de gevaarlijke kerncentrales in Tihange en dringen er ook al jaren bij Electrabel, de eigenaar, op aan om in gesprek te komen en een (al dan niet openbare) gesprek te organiseren over de verschillen van inzicht.

Daar is nooit op gereageerd. Deze week nodigde de directeur van Tihange de organisatie van de actie uit voor een gesprek, zondag, om 14.00 uur, precies op het moment van de actie. De Rijk: "Bizar natuurlijk, alsof wij op het moment dat de ketting gesloten wordt rustig in gesprek gaan op het terrein van de centrales. Wij staan natuurlijk zelf ook in de ketting tussen 14.00 en 15.00 uur! We hebben Electrabel laten weten dat we graag in gesprek gaan over de veiligheid, de vele incidenten, de werkcultuur, de verhouding tot de onafhankelijke toezichthouder, de duizenden scheuren in het reactorvat van Tihange 2, de vaak knullige communicatie, de Tritium-lekken, de onopgehelderde ongelukken. En we hebben laten weten dat de delegatie van Electrabel - als ze zo graag opeens op zondag in gesprek willen - van harte welkom zijn in de mensenketting, om 14.00 uur in Luik, voor een openbaar gesprek. Mochten ze daar geen zin in hebben dan staan we open voor een gesprek op korte termijn op het terrein van de kerncentrales".

België moet nu snel serieus werk gaan maken van een betrouwbare, veilige, robuuste en duurzame energievoorziening, vinden de actievoerders. Kernenergie past daar niet in. De centrales, te beginnen met de zogenaamde scheurtjes-reactoren (Tihange 2 en Doel 3) moeten onmiddellijk dicht.

Engie heeft inmiddels gereageerd op de actie: Men stelt dat nucleaire activiteit slechts mogelijk is binnen het kader van een strikte controle toevertrouwd aan het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle. Heel wat studies en rapporten van onafhankelijke instanties tonen aan dat de kerncentrales veilig uitgebaat kunnen worden, wat door het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle werd bevestigd.

Toch heeft ENGIE Electrabel 'begrip voor het feit dat mensen nog vragen hebben. Op 25 juni willen we dan ook tonen dat onze centrales veilig en professioneel uitgebaat worden en dat we openstaan voor een open en transparante dialoog met de buurlanden om zo het vertrouwen in de exploitatie van onze centrales te herstellen.'

 

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.