Ads Top

Blauwestad heeft multifunctionele bank die groene energie levert

Het Havenkwartier in Blauwestad heeft een STOPcontact gekregen, een slimme bank waar je niet alleen kunt uitrusten, maar ook je telefoon en elektrische fiets kunt opladen. De stroom die het STOPcontact levert wordt via zonnepanelen in het wegoppervlak ernaast opgewekt. Op vrijdag 16 juni namen gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk en wethouder Ricky van den Aker van de gemeente Oldambt de bank in gebruik.

De multifunctionele bank bestaat uit een combinatie van producten van verschillende partijen. Het concept van de zonnepanelen in het wegdek komt van SolaRoad, een project waar onder meer de provincie Noord-Holland betrokken bij is. In deze provincie werd in 2014 geleden de eerste openbare weg met geïntegreerde zonnecellen aangelegd. Voor het STOPcontact in Blauwestad is een speciale SolarRoad Kit ontwikkeld, bestaande uit vier betonelementen met daarin zonnepanelen. De duurzaam opgewekte energie wordt opgeslagen in twee zeezoutaccu's in de bank, ontwikkeld door Dr. Ten, en komt via een stopcontact beschikbaar. Daarnaast beschikt de bank over een digitaal informatiescherm en vier oplaadpunten voor de elektrische fiets. De verschillende technologieën in de bank wordt door deFine-it met elkaar verbonden.

De nieuwe bank in Blauwestad past in het beleid van de provincie Groningen om in verkeer- en vervoerprojecten te zoeken naar slimme en groene oplossingen. Gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk is blij met de bank: "Het STOPcontact is een mooi voorbeeld van slim en groen doordat er energie wordt opgewekt, die ter plekke weer voor een ander doel kan worden gebruikt." 

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.