Ads Top

Energiebesparingsconvenant moet gat in Energieakkoord dichten

Op 23 mei ondertekende Medy van der Laan, voorzitter van Energie-Nederland, namens Nuon en alle andere energieleveranciers in Nederland het Energiebesparingsconvenant.Het convenant regelt een aantal afspraken tussen de overheid en het bedrijfsleven om meer energie te besparen bij huishoudens en klein-zakelijke gebruikers. Op deze manier wordt een gat gedicht in de realisatie van het besparingsdoel van het Energieakkoord.

Na een lange onderhandelingsperiode tussen de ministeries van Economische Zaken en Binnenlandse Zaken en Energie-Nederland, de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie, Uneto-VNI en Netbeheer Nederland is afgesproken om in 2020 10 Peta joule (PJ) extra te besparen op het energiegebruik in de gebouwde omgeving. Die besparing staat gelijk aan het energieverbruik van ongeveer 150.000 huishoudens. De netbeheerder rolt de slimme meter verder uit en Nuon levert klanten vaker een verbeterd verbruiks- en kostenoverzicht (VKO). Ook gaan wij hen actief benaderen met gerichte aanbiedingen voor diensten voor inzicht in het energieverbruik, slimme thermostaten en andere besparingsproducten. “De doelstelling van het convenant is dat in totaal 750.000 huishoudens deze slimme producten en diensten in 2020 hebben geactiveerd of geïnstalleerd”, aldus Wouter Wolfswinkel, programmamanager Business Development Customer & Solutions bij Nuon, die bij de totstandkoming van het convenant betrokken was.

In het convenant is een aantal duidelijke afspraken gemaakt waaraan ook Nuon zich gecommitteerd heeft. Allereerst gaat Nuon het bestaande VKO verbeteren. “Klanten krijgen dan op een heldere manier de informatie, zodat ze meer kunnen besparen”, licht Wouter Wolfswinkel toe. “Ons VKO werd al goed gewaardeerd door onze klanten, maar nu krijgen we de kans hen nog beter van dienst te zijn, bijvoorbeeld door het VKO via de mail te sturen of via een app zichtbaar te maken.” Daarnaast gaat Nuon zijn klanten meer inzicht bieden in hun energieverbruik door data uit slimme meters te analyseren. Nuon zet verder in op producten en diensten ontwikkelen die gekoppeld zijn aan deze data. Op basis hiervan zullen mensen meer feedback krijgen over hun energieverbruik.

Naast slimme meters en thermostaten biedt Nuon vanaf komend najaar ventilatieluchtwarmtepompen aan. Een warmtepomp heeft vaak een positief financieel rendement en het aanschafbedrag is te overzien. Vooral de CO2-uitstoot kan in vergelijking met een hr-ketel en grijze stroom tot wel 70% afnemen, dus de klant zet een enorme stap voor het milieu met een licht positieve impact op zijn portemonnee. “Als we ons daar hard voor maken, kunnen we de doelstellingen uit het convenant halen”, aldus Wouter Wolfswinkel. Al deze maatregelen hebben wel een stimulans nodig, omdat ze nog onbekend of ingewikkeld zijn. Veel van deze producten en diensten worden dan ook nog gesubsidieerd. Hij ziet wel kansen: “We moeten de mensen meenemen in ons verhaal: je wordt er niet gelijk rijk van, maar je werkt wel mee aan het halen van de klimaatdoelstelling.”

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.