Ads Top

Tauw onderzoekt burgerinitiatief voor gasloze woonwijk Wageningen

Toen de bewoners van de Benedenbuurt in Wageningen hoorden dat hun wijk in 2019 nieuwe riolering krijgt, zijn zij een initiatief gestart met als doel hun wijk aardgasvrij te maken. Tauw voert de komende 6 maanden een haalbaarheidsonderzoek uit om te kijken wat procesmatig, technisch en financieel de beste oplossing is om deze energietransitie te realiseren.

De Benedenbuurt in Wageningen wordt gekenmerkt door de ruime opzet en de karakteristieke woningen die in de eerste helft van de vorige eeuw gebouwd zijn. Het is niet eenvoudig om deze woningen energiezuiniger te maken zonder afbreuk te doen aan het typische karakter.

De gemeente wil de riolering en rioolaansluitingen van alle huizen vervangen en breekt daarvoor de straten in de wijk open. Bewoners zien het als dé kans om een warmtenet aan te leggen dat gevoed wordt vanuit een duurzame bron en zijn met dit idee gaan lobbyen. Al snel vonden ze een gewillig oor bij de gemeente (die in maart ook al de Green Deal aardgasvrije wijken ondertekende) en woningstichting. ‘Als het lukt om deze wijk aardgasvrij te maken, dan kan het ook op heel veel andere locaties’, is de gedachte.

Om de haalbaarheid van dit unieke project te onderzoeken, heeft de gemeente subsidie ontvangen vanuit het Nederlands-Duitse project WiEfm. De opdracht is vervolgens uitgevraagd bij diverse partijen en uiteindelijk gegund aan Tauw.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.