Ads Top

Schiphol, 1957: het wonder van atoomenergie uitgelegd

Zestig jaar geleden, op 28 juni 1957, werd op Schiphol door Prins Bernard de legendarische tentoonstelling Het Atoom geopend, waar het wonder van de atoomenergie aan 750.000 bezoekers werd uitgelegd. Met als hoogtepunt een echt werkende kleine kernreactor. Maar de euforie sloeg al gauw om. Ook bij de gemeente Amsterdam, die de tentoonstelling grotendeels had gefinancierd.

Amsterdammers werden er die zomer mee doodgegooid. De symbolische voorstelling van atoomenergie, ook wel atoombroodje genoemd, zag je overal in de stad. Het Atoom moest een vervolg worden op de Eerste Luchtverkeer Tentoonstelling waarmee Amsterdam in 1919 internationaal hoge ogen had gegooid. Er was alles voor uit de kast gehaald.
De gemeente had een krediet verleend van 6,5 miljoen gulden, waarvan alleen al 3 miljoen voor het tentoonstellingsgebouw. Aanvankelijk zou de tentoonstelling in Slotermeer komen, maar dat zou de woningbouw ter plaatse kunnen stagneren, dus werd het Schiphol. Daar moest eerst een oude Fokker hangar worden afgebroken.

Bezoekers vergaapten zich er letterlijk aan de toekomst. In de keuken van morgen zou de huisvrouw straks vrijwel niets meer hoeven te doen. Zij zou met teleschrijver een haakpatroontje kunnen overseinen naar haar vriendin, een van de duizend recepten uitzoeken, waarna een afbeelding van dat gerecht compleet met de lijst van ingrediënten in schitterende kleuren op een scherm verscheen.
Ook werd de ‘atoomtelevisie studio’ in gebruik gesteld, waarbij voor het eerst in West-Europa een televisieprogramma via draaddistributie werd verspreid.Lees verder bij Het Parool

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.