Ads Top

Grootste windmolen van Nederland in Eemshaven in gebruik genomen

In de Eemshaven is de grootste windmolen van Nederland in gebruik genomen. De molen van 200 meter hoog is gemaakt door fabrikant Lagerwey en heeft de naam David gekregen, een verwijzing naar de nabijgelegen poldermolen De Goliath van 1897. Namens de provincie Groningen was gedeputeerde Nienke Homan aanwezig bij de inwijding en onthulling van de naam.

De benaming is een knipoog naar het verhaal in de bijbel. De windturbine David is met zijn lengte immers behoorlijk groter dan de oude molen Goliath. Volgens gedeputeerde Homan is niet alleen de hoogte bepalend, maar vooral ook het innovatieve karakter waarmee dit project is gerealiseerd: "Nieuwe, snellere en slimmere technieken stimuleren ook nieuwe markten en werkgelegenheid. Dit verstevigt onze status als Energy Port in Nederland."

Vanaf nu levert David ook stroom aan het elektriciteitsnet. De windmolen van 4,5 megawatt en een rotor van 136 meter levert genoeg stroom voor 5.000 huishoudens. Na de zomer start Lagerwey met de bouw van een tweede, identieke, windmolen in de Eemshaven. Bij de bouw van deze turbine zal het bedrijf ’s werelds eerste zelfklimmende kraan inzetten voor het hijsen van torendelen en andere componenten.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.