Ads Top

Direct en snel je elektrische auto opladen met zonne-energie

Op dinsdag 6 en woensdag 7 juni is tijdens de TU Delft Research Exhibition op de GreenVillage een systeem gedemonstreerd waarmee elektrische auto’s direct worden opgeladen met stroom uit zonnepanelen.

Elektrische auto’s kun je pas echt duurzaam noemen, als je die auto ook daadwerkelijk oplaadt met duurzaam opgewekte stroom. De TU Delft heeft samen met het bedrijf Power Research Electronics een snellader ontwikkeld waarmee auto’s direct kunnen worden opgeladen met stroom uit zonnepanelen (bijvoorbeeld die op je dak). Het stroomnet is daardoor dus niet meer nodig als tussenstap om te laden. Bovendien werkt het systeem twee kanten op: niet alleen kun je je elektrische auto opladen met zonnestroom, maar de energie uit de (opgeladen) batterij van de auto kan bijvoorbeeld ook worden gebruikt om je huis van elektriciteit te voorzien. 

‘Zonnepanelen wekken gelijkstroom op, en normaal moest deze gelijkstroom uit zonnepanelen eerst worden omgezet in wisselstroom voordat je een elektrische auto kon gaan opladen’, zegt prof. Pavol Bauer van de TU Delft. ‘Met onze lader (10 kW) hoeft dat dus niet meer: een belangrijke stap vooruit.’ 

‘In dit Vehicle-to-Grid-systeem, kun je bovendien alle kanten op, afhankelijk van wat het meest gewenst is’, vervolgt Bauer. ‘Je kunt dus ook stroom leveren van de batterij van de auto naar je huis.’ Daarnaast blijft het ook mogelijk om elektriciteit terug te leveren aan het stroomnet, maar dat moet dan nog wel na omzetting naar wisselstroom.


Het systeem is uit te breiden door meerdere laders en zonnepanelen te koppelen. Bedrijventerreinen en woonwijken zouden hiermee in de toekomst op een nieuwe manier van stroom kunnen worden voorzien, voor een deel los van het stroomnet. Een ander belangrijk voordeel is volgens Bauer dat het systeem smart is. ‘We nemen informatie en voorspellingen mee over de actuele situatie op de stroommarkt. Je kunt het aanbod van zonnestroom tot op zekere hoogte voorspellen. Als er veel aanbod is van zonnestroom, daalt de prijs en omgekeerd. Afhankelijk daarvan, kun je dus kiezen wat de slimste verbruik-strategie is.’  

Power Research Electronics heeft inmiddels 20 snelladers van dit type geproduceerd. Het bedrijf verwacht dat het systeem aan het eind van het jaar commercieel beschikbaar zal zijn.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.