Ads Top

'Piekgebruik airco’s in Nederland ruim opgevangen door zonne-energie'

Tijdens de huidige lange zonnige dagen produceert Nederland met zonnepanelen meer energie dan ruim drie energiecentrales. Daarmee wordt de piek in elektriciteitsgebruik die ontstaat door extra inzet van met name airco’s, ruim opgevangen.

Tijdens de huidige warme dagen wordt ongeveer 10 procent meer energie verbruikt dan normaal in deze periode, zegt Eneco. Dat komt overeen met twee flinke energiecentrales extra (1500 MW). De piekvraag ligt deze dagen op 15.000- 17.000 MW. Momenteel wekken alle zonnepanelen in Nederland in totaal zo’n 2400 - 2500 MW op. Daarmee wordt de piek dus ruimschoots opgevangen door de opgewekte zonne-energie. Er is deze maand sprake van maximale zonopwekking. De zon is erg fel en we naderen de langste dag van het jaar.
Dat blijkt uit gegevens van de energiehandelsvloer van Eneco waar vraag en aanbod van energie zo goed mogelijk worden gebalanceerd.

Vergeleken met vorig jaar is het aandeel zonne-energie in de totale opwek met 30 procent gestegen. De toename is vooral te danken aan de Nederlandse huishoudens. Maar ook zonne-eilanden en zonnepanelen op bedrijfspanden dragen substantieel bij. Op dit moment wekken alle zonnepanelen in Nederland in totaal zo’n 2400-2500 MW op. Halverwege 2016 was dat nog 1800 MW. Er is dus in een jaar tijd een equivalent van een energiecentrale aan zonne-energie bijgekomen.

Eneco timmert in Nederland hard aan de weg met zonne-energie. Zo realiseerde het bedrijf vorig jaar met de gemeente Ameland en de Amelander Energie Coöperatie het - toen nog - grootste zonnepark van Nederland. En installeerde het bedrijf grote aantallen zonnepanelen op de pakketsorteercentra van PostNL, het stadion van ADO Den Haag, sportcentrum Papendal en het Nationaal Militair Museum in Soest. Ook startte Eneco vorig jaar met het initiatief ZonneHub, waarbij consumenten kunnen participeren in collectieve zonneparken op grote daken in de eigen regio. In april start de bouw van de eerste ZonneHub op het dak van een Rabobank-kantoor in Etten-Leur.

Sinds maart 2017 heeft Eneco Groep een geïnstalleerd vermogen van 100 MW aan zonne-energie, verdeeld over 420.000 panelen in België, Frankrijk, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Eneco is in België de grootste zonne-energieproducent met 250.000 zonnepanelen, goed voor een totale oppervlakte van 4.000 hectare of 8.000 voetbalvelden vol.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.