Ads Top

Zonnige toekomst voor gemoderniseerde NAM-platforms

Dankzij een duurzaam energiesysteem van technologiebedrijf VONK uit Coevorden, produceren NAM en Shell UK schoner aardgas. Het energiesysteem met zonnepanelen wordt in november geïnstalleerd op het Engelse platform Leman Echo op de Noordzee. Daarmee kan tegen lagere kosten én met minder CO2-uitstoot meer aardgas worden geproduceerd.

Omdat de grotere gasvelden op de Noordzee inmiddels leeg geproduceerd zijn, werken NAM en Shell UK voortdurend aan innovaties en kostenbesparingen om uit steeds kleinere gasvelden op zee aardgas te kunnen winnen.

Platforms worden vereenvoudigd tot onbemande platforms, gasbehandelingsinstallaties verwijderd en het aardgas wordt, voor het aan land komt, alleen nog op centraal gelegen platforms behandeld.
Van de platforms in Engeland, die soms wel veertig jaar oud zijn, wordt vrijwel alles verwijderd en blijft vaak alleen nog een dek met productieputten over. Om aardgas uit deze putten te kunnen produceren is elektriciteit nodig. VONK, ontwikkelde hiervoor een compleet nieuw energiesysteem.

Het hybride powersysteem dat Vonk ontwikkelde, bestaat uit 152 zonnepanelen en slechts drie containers met geavanceerde technologie, inclusief een unit voor energieopslag. Naar verwachting draait een platform met dit nieuwe systeem 85 procent van de tijd op zonne-energie.

Om het platform ook tijdens de donkere wintermaanden, via een aggregaat, van stroom te blijven voorzien, is slechts een zeer geringe hoeveelheid diesel is nodig. Een platform blijft met het Vonk-systeem langer in bedrijf, heeft minder storingen aan installaties en produceert aardgas tegen lagere kosten. Het systeem is zelfvoorzienend, zelfsturend en voldoet aan de strenge eisen voor offshore-mijnbouwinstallaties.

Het systeem van Vonk levert het een forse CO2-reductie op: het draait immers voornamelijk op zonne-energie én er vliegen geen helikopters meer naar het platform. Slechts eenmaal per jaar vaart het onderhoudsschip de Kroonborg langs voor onderhoud.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.